Microprocessors Questions and Answers – Machine Language Instruction Formats

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Machine Language Instruction Formats”.

1. Operation code field is present in :
a) programming language instruction
b) assembly language instruction
c) machine language instruction
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine language instruction format has one or more fields. The first one is the operation code field.

2. A machine language instruction format consists of
a) Operand field
b) Operation code field
c) Operation code field & operand field
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine language instruction format has both the fields.

3. The length of the one-byte instruction is
a) 2 bytes
b) 1 byte
c) 3 bytes
d) 4 bytes
View Answer

Answer: b
Explanation: This format is only one byte long.
advertisement
advertisement

4. The instruction format ‘register to register’ has a length of
a) 2 bytes
b) 1 byte
c) 3 bytes
d) 4 bytes
View Answer

Answer: a
Explanation: This format is 2 bytes long.

5. The R/M field in a machine instruction format specifies
a) another register
b) another memory location
c) other operands
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The LSBs(least significant bits) from 0 to 3 represent R/M field that specifies another register or memory location i.e. the other operand.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. In a machine instruction format, S-bit is the
a) status bit
b) sign bit
c) sign extension bit
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The S-bit known as sign extension bit is used along with W-bit to show the type of operation.

7. The bit which is used by the ‘REP’ instruction is
a) W-bit
b) S-bit
c) V-bit
d) Z-bit
View Answer

Answer: d
Explanation: The Z-bit is used by the REP instruction to control the loop.
advertisement

8. If a W-bit value is ‘1’ then the operand is of
a) 8 bits
b) 4 bits
c) 16 bits
d) 2 bits
View Answer

Answer: c
Explanation: If W-bit is ‘1’ then the operand is of 16-bits, and if it is ‘0’ then the operand is of 8-bits.

9. The instructions which after execution transfer control to the next instruction in the sequence are called
a) Sequential control flow instructions
b) control transfer instructions
c) Sequential control flow & control transfer instructions
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The sequential control flow instructions follow sequence order in their execution.
advertisement

10. The instructions that transfer the control to some predefined address or the address specified in the instruction are called as
a) sequential control flow instructions
b) control transfer instructions
c) sequential control flow & control transfer instructions
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The control transfer instructions transfer control to the specified address.

11. The instruction “JUMP” belongs to
a) sequential control flow instructions
b) control transfer instructions
c) branch instructions
d) control transfer & branch instructions
View Answer

Answer: d
Explanation: The JUMP instruction transfers the control to the address located in the instruction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.