Microprocessors Questions and Answers – Programming With An Assembler

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Programming With An Assembler”.

1. The disadvantage of machine level programming is
a) time consuming
b) chances of error are more
c) debugging is difficult
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The machine level programming is complicated.

2. The coded object modules of the program to be assembled are present in
a) .ASM file
b) .OBJ file
c) .EXE file
d) .OBJECT file
View Answer

Answer: b
Explanation: .OBJ file is created with same name as source file and extension .OBJ. It contains the coded object modules of the program to be assembled.

3. The advantages of assembly level programming are
a) flexibility of programming is more
b) chances of error are less
c) debugging is easy
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The assembly level programming is more advantageous than the machine level programming.
advertisement
advertisement

4. The extension that is essential for every assembly level program is
a) .ASP
b) .ALP
c) .ASM
d) .PGM
View Answer

Answer: c
Explanation: All the files should have the extension, .ASM.

5. The directory that is under work must have the files that are related to
a) Norton’s editor
b) Assembler
c) Linker
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Before starting the process of entering a small program on PC, ensure that all the files namely Norton’s editor, assembler, linker and debugger are available in the same directory in which work is been done.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The listing file is identified by
a) source file name
b) extension .LSF
c) source file name and an extension .LSF
d) source file name and an extension .LST
View Answer

Answer: d
Explanation: The listing file is automatically generated in the assembly process and is identified by the entered or source file name and an extension .LST.

7. The extension file that is must for a file to be accepted by the LINK as a valid object file is
a) .OBJ file
b) .EXE file
c) .MASM file
d) DEBUG file
View Answer

Answer: a
Explanation: The .OBJ extension is a must for a file to be accepted by the LINK as a valid object file.
advertisement

8. The listing file contains
a) total offset map of a source file
b) offset address and labels
c) memory allotments for different labels
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The listing file contains total offset map of source file including labels, offset addresses, opcodes, memory allotments for different directives and labels and relocation information.

9. DEBUG.COM facilitates the
a) debugging
b) trouble shooting
c) debugging and trouble shooting
d) debugging and assembling
View Answer

Answer: c
Explanation: DEBUG.COM is a DOS utility that facilitates the debugging and trouble shooting.
advertisement

10. DEBUG is able to troubleshoot only
a) .EXE files
b) .OBJ files
c) .EXE file and .OBJ file
d) .EXE flie and .LST file
View Answer

Answer: a
Explanation: The DEBUG may be used either to debug a source program or to observe the results of execution of an .EXE file.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.