Microprocessors Questions and Answers – Salient Features of 80386DX

«
»

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Salient Features of 80386DX”.

1. The 80386DX is a processor that supports
a) 8-bit data operand
b) 16-bit data operand
c) 32-bit data operand
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The 80386DX is a 32-bit processor that supports, 8-bit/16-bit/32-bit data operands.
advertisement

2. The 80386DX has an address bus of
a) 8 address lines
b) 16 address lines
c) 32 address lines
d) 64 address lines
View Answer

Answer: c
Explanation: The 80386, with its 32-bit address bus, can address up to 4 GB of physical memory.

3. The number of debug registers that are available in 80386, for hardware debugging and control is
a) 2
b) 4
c) 8
d) 16
View Answer

Answer: c
Explanation: The 80386 offers a set of total eight debug registers DR0-DR7, for hardware debugging and control.

4. The memory management of 80386 supports
a) virtual memory
b) paging
c) four levels of protection
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The memory management section of 80386 supports the virtual memory, paging and four levels of protection, maintaining full compatibility with 80286.

5. The 80386 enables itself to organize the available physical memory into pages, which is known as
a) segmentation
b) paging
c) memory division
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The concept of paging which is introduced in 80386, enables it to organize the available physical memory into pages of size 4 KB each, under the segmented memory.
advertisement

6. The 80386 consists of
a) on-chip address translation cache
b) instruction set of predecessors with upward compatibility
c) virtual memory space of 64TB
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The 80386 has on-chip address translation cache, and the instruction set is upward compatible with all its predecessors.

7. 80386DX is available in a grid array package of
a) 64 pin
b) 128 pin
c) 132 pin
d) 142 pin
View Answer

Answer: c
Explanation: The 80386DX is available in a 132-pin grid array package.

8. The operating frequency of 80386DX is
a) 12 MHz and 20 MHz
b) 20 MHz and 33 MHz
c) 32 MHz and 12 MHz
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The operating frequency of 80386DX is 20MHz and 33 MHz.

9. The 80386 in its protected mode, in its virtual mode of operation, can run the applications of
a) 8086
b) 80286
c) 80287
d) 80387
View Answer

Answer: a
Explanation: The 80386 can run the applications under protected mode, in its virtual 8086 mode of operation.
advertisement

10. The 80386 in protected mode, supports all software written for
a) 8086 and 80287
b) 80286 and 80287
c) 80287 and 80387
d) 80286 and 8086
View Answer

Answer: d
Explanation: The 80386 in protected mode, supports all software written for 8086 and 80286 (to be executed under the control of memory management and protection abilities of 80386).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Reference Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn