Microprocessors Questions and Answers – Stack Structure of 8086/8088

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stack Structure of 8086/8088”.

1. The stack pointer register contains
a) address of the stack segment
b) pointer address of the stack segment
c) offset of address of stack segment
d) data present in the stack segment
View Answer

Answer: c
Explanation: The stack pointer register contains the offset of the address of the stack segment.

2. The stack segment register contains
a) address of the stack segment
b) base address of the stack segment
c) pointer address of the stack segment
d) data in the stack segment
View Answer

Answer: b
Explanation: The stack segment register contains base address of the stack segment in the memory. The stack pointer register (sP) and stack segment register (SS) together address the stack-top.

3. PUSH operation
a) decrements SP
b) increments SP
c) decrements SS
d) increments SS
View Answer

Answer: a
Explanation: Each PUSH operation decrements the SP ( Stack Pointer) register.
advertisement
advertisement

4. POP operation
a) decrements SP
b) increments SP
c) decrements SS
d) increments SS
View Answer

Answer: b
Explanation: Each POP operation increments the SP ( Stack Pointer) register.

5. The register or memory location that is pushed into the stack at the end must be
a) popped off last
b) pushed off first
c) popped off first
d) pushed off last
View Answer

Answer: c
Explanation: The data can be retrieved by POP operation and as in stack, the data that is pushed at the end must be popped off first.

6. In the instruction, ASSUME CS : CODE, DS : DATA, SS : STACK
the ASSUME directive directs to the assembler the
a) address of the stack segment
b) pointer address of the stack segment
c) name of the stack segment
d) name of the stack, code and data segments
View Answer

Answer: d
Explanation: The directive ASSUME facilitates to name the segments with the desired name that is not a mnemonic or keyword.

7. When a stack segment is initialised then
a) SS and SP are initialised
b) only SS is initialised
c) only SP is initialised
d) SS and SP need not be initialised
View Answer

Answer: a
Explanation: Though the Stack segment is initialised, the SS and SP pointers must be initialised.
advertisement

8. The number of PUSH instructions and POP instructions in a subroutine must be
a) PUSH instructions must be greater than POP instructions
b) POP instructions must be greater than PUSH instructions
c) Both must be equal
d) Instructions may be any kind
View Answer

Answer: c
Explanation: The number of PUSH instructions must be equal to the number of POP instructions.

9. 8086 does not support
a) Arithmetic operations
b) logical operations
c) BCD operations
d) Direct BCD packed multiplication
View Answer

Answer: d
Explanation: The 8086 microprocessor does not support direct BCD packed operations.
advertisement

10. For 8086 microprocessor, the stack segment may have a memory block of a maximum of
a) 32K bytes
b) 64K bytes
c) 16K bytes
d) NONE
View Answer

Answer: b
Explanation: In 8086 microprocessor, the memory segments each have a memory of 64K bytes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microprocessors.

Here’s the list of Best Books in Microprocessors.

To practice all areas of Microprocessors, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.