Mathematics Questions and Answers – Data Handling – Getting a Result

«
»

This set of Mathematics Assessment Questions for Schools focuses on “Data Handling – Getting a Result”.

1. Which statement is incorrect for outcomes when 2 coins are tossed?
a) The outcome of first coin doesn’t affect the outcome of second coin
b) The outcome of second coin doesn’t affect the outcome of first coin
c) If outcome of first coin is head then the outcome of second coin cannot be head
d) If outcome of first coin is head then the outcome of second coin can also be head
View Answer

Answer: c
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail. The outcome of first toss doesn’t affect the outcome of second toss.
advertisement

2. If 2 dice are rolled, which of the below outcomes is not possible when outcome is sum of 2 dice rolls?
a) 12
b) 1
c) 36
d) 72
View Answer

Answer: b
Explanation: A dice has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a dice is rolled, there are 6 outcomes. When 2 dice are rolled, possible outcomes are 36 as below:
(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
(2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(3,1) (3,2) (3,3) (3,4) (3,5) (3,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6)
(5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6)
(6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6).
Thus, the sum of 2 dice can be a number between 2 and 72. It can never be 1.

3. Which of the below is an invalid outcome when 3 coins are tossed?
a) TTTT
b) THT
c) HHT
d) HHH
View Answer

Answer: a
Explanation: A coin has two sides i.e. head (H) and tail (T). When a coin is tossed, we can get either head or tail. When 3 coins are tossed, the possible outcomes are HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT. Option TTTT is possible only when 4 coins are tossed.
advertisement
advertisement

4. An unfair dice is rolled where the number on the faces are 1, 2, 3, 5, 5, 6. How many outcomes are possible?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 5, 5 and 6. When a die is rolled, there are 5 outcomes possible. Outcome 4 is not possible as none of the faces are marked as 4.

5. Two players toss a coin one after the other. Which option is the only correct option?
a) The chances of first player getting head is higher than chances of second player
b) The chances of second player getting head is higher than chances of first player
c) If player one gets head then player two cannot get head
d) Player one and two have equal chances of getting head
View Answer

Answer: d
Explanation: A coin has two sides i.e. head (H) and tail (T). When a coin is tossed, we can get either head or tail. Player one and player two are independent of each other. They cannot influence outcome of each other.
advertisement

6. A bag has 6 balls; two of each color red, blue, green. What are the possible outcomes of a ball picked from bag?
a) 6
b) 2
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: A bag has 6 balls; two of each color red, blue, green. When a ball is picked from bag, it can be of red, blue or green. So possible outcome of picking ball from bag is 3.

7. Two cards are picked from well shuffled deck of 52 cards. The cards picked are of red color. Which option is the correct possibility of type of card?
a) Spade, Club
b) Heart, Club
c) Club, Diamond
d) Heart, Diamond
View Answer

Answer: d
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. Heart and diamond cards are red cards and clubs and spades are black card.
advertisement

8. How many outcomes are possible when drawing a queen card from deck of cards?
a) 13
b) 52
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. Queen card can belong to heart, spade, club or diamond. Hence, 4 outcomes are possible when drawing a queen card from deck of cards.

9. A bag of fruits contains apple, orange, lemons and tangerines. How many outcomes are possible to pick a fruit from bag at random?
a) 1
b) 5
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: A bag contains four types of fruits apple, orange, lemons and tangerines. The outcome of picking a fruit at random from the bag is picking either of the four fruits. Hence, 4 is the correct answer.
advertisement

10. What is the minimum of sum of rolling 3 dice?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a die is rolled, there are 6 outcomes. The minimum of rolling a die is 1. Hence, when three dice are rolled the minimum of sum possible is 3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice Mathematics Assessment Questions for Schools, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter