Mathematics Questions and Answers – Solving Linear Equations with Variables on Both the Sides

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions and Answers for Class 8 focuses on “Solving Linear Equations with Variables on Both the Sides”.

1. If Malik has 3 coins and his sister has 4 coins each of 2 rupees, what will be the sum of amount both have?
a) 14 rupees
b) 13 rupees
c) 12 rupees
d) 7 rupees
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 7 coins in total. When we multiply 2 × 7 we get 14. Hence, the total amount with them is 14 rupees.
advertisement

2. The perimeter of a rectangle is 12 cm and it’s breadth is 2 cm. What will be it’s length?
a) 2 cm
b) 3 cm
c) 4 cm
d) 5 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: For any rectangle the formula for perimeter is 2 × (Length + Breadth). Here we already know the breadth of the rectangle. When we substitute the known values in the formula for perimeter of a rectangle we get,
12 = 2 × (Length + 2)
∴ 6 = Length + 2
∴ Length = 4 cm.

3. At present Disha’s mother is three times the age of Disha. After 5 years their ages will sum up to 70 years. Find the present age.
a) Disha 10 and her mother 30
b) Disha 12 and her mother 36
c) Disha 13 and her mother 39
d) Disha 15 and her mother 45
View Answer

Answer: d
Explanation: Let Disha’s age be x years then her mother would be 3x years old. After 5 years, their ages are x + 5 (Disha) and 3x + 5 (Disha’s Mother) respectively.
(x + 5) + (3x + 5) = 70
∴ x + 5 + 3x + 5 = 70
∴ 4x + 10 = 70
∴ 4x = 60
∴ x = 15
Since x = 15 we know that Disha’s present age is 15 years, to find her mother’s age we have (3×15) i.e. 45 years.
advertisement
advertisement

4. Bansal has 7 times as many two-rupee coins as he has five-rupee coins. If he has in all a sum of rupees 95, how many coins of each denomination does he have?
a) 5 two-rupee and 2 five-rupee
b) 15 two-rupee and 5 five-rupee
c) 5 two-rupee and 15 five-rupee
d) 15 two-rupee and 5 five-rupee
View Answer

Answer: b
Explanation: Let the number of five-rupee coins with Bansal be x. Then the number of two-rupee coins will be 7x. The amount from
(i) Five-rupee coins = 5x
(ii) Two-rupee coins = 2x × 7 = 14x
Hence the total amount with Bansal is 19x.
∴ 19x = 95
∴ x = 5
Thus, the number of five-rupee coin = 5
and number of two-rupees coin = 15.

5. The sum of three consecutive numbers is 789, what are those consecutive numbers?
a) 262, 263 and 264
b) 263, 264 and 265
c) 264, 265 and 266
d) 265, 266 and 267
View Answer

Answer: a
Explanation: Let the first number be x. Since they are consecutive numbers the next number would be (x + 1) and the third number would be (x + 2). Now as the sum of the numbers is given as 789 we solve the equation by adding the three consecutive variables.
x + (x + 1) + (x + 2) = 789
∴ 3x + 3 = 789
∴ 3x = 789 – 3
∴ 3x = 786
∴ x = 262
Hence the three consecutive numbers are 262, 263 and 264.
advertisement

6. The sum of two natural numbers is 5, the numbers are in a ratio 2:3. Find the numbers.
a) 2 and 3
b) 1 and 4
c) 0 and 5
d) 2 and 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Let the common multiple be x.
∴ 2x + 3x = 5
∴ 5x = 5
∴ x = 1
Since, x = 1 the natural numbers are 2 and 3.

7. If the perimeter of square is 28 m. Find the length of the side.
a) 7 cm
b) 7 m
c) 14 m
d) 11 m
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula for perimeter of a square is 4 × (side)
Perimeter = 4 × (side)
∴ 28 = 4 × (side)
∴ side = 7
Hence, the length of the side of the square is 7 m.
advertisement

8. Sum of consecutive multiples of 23 is 1656. Find the multiples.
a) 529, 552, 575
b) 629, 662, 675
c) 189, 222, 275
d) 389, 332, 375
View Answer

Answer: a
Explanation: Let (x – 23), x and (x + 23) be the three consecutive multiples. Now, the sum of these numbers is 1656.
(x – 23) + x + (x + 23) = 1656
∴ x – 23 + x + x + 23 = 1656
∴ 3x = 1656
∴ x = 552
Hence, x – 23 = 529 and x + 23 = 575
The three consecutive multiples of 23 which sum up to 1656 are 529, 552 and 575.

9. When two integers are added the sum is -52. If the integers are in the ratio 6:7, then find the integers.
a) -24 and 28
b) 24 and -28
c) -24 and -28
d) 24 and 28
View Answer

Answer: c
Explanation: Let the common multiple be x. We know that the integers sum up to -52.
6x + 7x = -52
∴ 13x = -52
∴ x = -4
Since, x = -4 the integers are -24 and -28.
advertisement

10. If Raj scores 27 marks less than the highest scorer and the highest scorer has 2 marks less than the maximum achievable score, then find the score that Raj scored, if the maximum achievable score is 100.
a) 70
b) 71
c) 72
d) 73
View Answer

Answer: b
Explanation: The highest scorer scores 2 marks less then maximum achievable score.
Score of highest scorer = Maximum achievable score – 2
∴ Score of highest scorer = 100 -2
∴ Score of highest scorer = 98
Now, Raj’s score can be calculated by,
Raj’s score= Score of highest scorer – 27
∴ Raj’s score = 98 – 27
∴ Raj’s score = 71.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice Mathematics Multiple Choice Questions and Answers for Class 8, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter