Mathematics Questions and Answers – Square Root by Division Method

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Square Root by Division Method”.

1. If a perfect square is 144 then its root would lie in the range _____
a) 10 and 13
b) 13 and 15
c) 5 and 10
d) 12 and 16
View Answer

Answer: a
Explanation: If we need to find the square root of 144 we consider the smallest three digit square number, which is 100 i.e. 102, and a bigger square number than 144 is 169 i.e. 132. Therefore we conclude that the range of the square root is 10 and 13.
advertisement

2. Which is the smallest three digit square number?
a) 100
b) 101
c) 81
d) 121
View Answer

Answer: a
Explanation: Here we have three options which are three digit number and one option is two digit. Hence the two digit option is ruled out. Now we consider the remaining three digit numbers. We observe that 100 is the smallest three digit number.

3. ______ is the greatest 2 digits perfect square.
a) 1
b) 4
c) 99
d) 81
View Answer

Answer: d
Explanation: When we observe the two digit perfect squares, we find that the greatest perfect square is 81. Hence 81 is the correct answer and the other options are incorrect.
advertisement
advertisement

4. Biggest three digit perfect square is _____
a) 302
b) 999
c) 31
d) 312
View Answer

Answer: d
Explanation: The greatest three digit perfect square is 961 which is 312. Therefore the answer would be 312 and the other options would be incorrect.

5. Find the smallest four two digit perfect square.
a) 1
b) 4
c) 16
d) 11
View Answer

Answer: c
Explanation: The smallest two digit perfect square is 16 i.e. 42. Therefore the correct answer to the question is 16 and all the other options are incorrect.
advertisement

6. From the following perfect square, which of the following is the greatest square?
a) 121
b) 122
c) 444
d) 400
View Answer

Answer: d
Explanation: Here the options given are in the mixed form two of them are perfect squares and the other two are non-square numbers. Here the greatest square is 400 and therefore the correct answer is 400 i.e. 202 and the others are incorrect.

7. Which of the following is a square of a number ending with 3?
a) 139
b) 169
c) 89
d) 99
View Answer

Answer: b
Explanation: There is one clue with which with we can find whether the number is a square of number ending with 3, we need to check that the square of that particular number ends with 9. Here all the options are ending with 9 but only 169=132.
advertisement

8. Prime factors of 444 are ______
a) 2×2×3×37
b) 37×2×3×5
c) 3×7×2×5×4
d) 41×5×7×3×2
View Answer

Answer: a
Explanation: Prime factors of 444 are the product of some prime numbers. The prime factors are 2×2×3×37. Hence only 2×2×3×37 this is the correct answer the others are incorrect.

9. 91 is a perfect square.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: 91 is not a perfect square, therefore the given statement is incorrect. A perfect square is a number which has its roots as positive integers. Therefore the given statement is false.
advertisement

10. 121 is a perfect square.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: 121 is a perfect square, therefore the given statement is correct. A perfect square is a number which has its roots as positive integers. This number satisfy all these requirements. Therefore the given statement is true.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter