Mathematics Questions and Answers – Properties of Polygons-2

«
»

This set of Mathematics Question Papers for Class 8 focuses on “Properties of Polygons-2”.

1. Circles or any other curve are polygons.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A polygon is a two-dimensional figure with straight sides. Circles and other curve cannot be termed as polygon as they have no straight sides. Here, in the given figure the trapezium has two parallel sides and two straight lines.

advertisement

2. Which of the following is not a property of a polygon?
a) Number of sides of shape
b) Angles between the sides of the shape
c) Length of the sides of a shape
d) Curve of the shape
View Answer

Answer: d
Explanation: The number of sides, its angle between the sides and the length of the sides decide the type and shape of the polygon. For, a pentagon has five sides and internal angle of 108°.

3. A three-sided polygon with all three sides and internal angles different is an isosceles triangle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A three-sided polygon is called a triangle. If all the three sides are equal then it is called an equilateral triangle. If two sides of a triangle are equal then it is an isosceles triangle.
advertisement
advertisement

4. A triangle with acute internal angles is called an equilateral triangle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A triangle with internal acute angle is not always an equilateral triangle. But, an equilateral triangle has equal acute angle. In the given figure, the sides of the triangle are not equal, but it has acute interior angles.

5. Quadrangles are five-sided polygons.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Quadrangles as the word suggest are four sided polygon. The word quadrangle is split as ‘Quadra’ meaning four, so a quadrangle has four angles and four sides.
advertisement

6. The internal angle of a three-sided polygon is 360° and that of quadrangle is 180°.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The sum of internal angle of a three-sided polygon is 180° and that of a quadrangle is 360°; because a quadrangle can be split into two triangles and we know that the sum of interior angles of the triangle is 180. So, two times 180 is 360.

7. Squares, rectangles, rhombuses are all types of parallelogram.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Parallelogram has two pairs of parallel sides. In case of squares, rectangles and rhombuses the sides are parallel to each other. Hence, they are all types of parallelogram.
advertisement

8. A ten-sided polygon is called a decagon.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Deca means ten. So, a 10-sided polygon is called a decagon. The sum of the interior angles of a decagon is 1440° and the exterior angle of a decagon is 44°.

9. A regular polygon has unequal length and unequal angles between them.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Regular polygons have equal length and equal angles between them. Whereas, irregular polygon has unequal sides and unequal angles between them.
advertisement

10. Which of the following does not classify under polygon?
a)

b)

c)

d)

View Answer

Answer: a
Explanation: A polygon is a two dimensional plane figure with straight lines. Figures b, c and d have straight lines and figure ‘a’ has curve. Since curves do not fall under polygon hence figure a is not a polygon.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice Mathematics Question Papers for Class 8, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter