Mathematics Questions and Answers – Patterns in Cubes

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Patterns in Cubes”.

1. Express 23 as sum of consecutive odd numbers?
a) 1 + 3
b) 3 + 5
c) 5 + 7
d) 7 + 9
View Answer

Answer: b
Explanation: Adding consecutive odd numbers gives us cube of a number. For example, 3 + 5 = 8 which is 23. It is an interesting pattern where sum of consecutive odd numbers gives us cube of a number.
advertisement

2. Express 125 as sum of consecutive numbers?
a) 21+23+25+27+29
b) 23+25+27+29+31
c) 19+21+23+25+27
d) 17+19+21+23+25
View Answer

Answer: a
Explanation: Adding consecutive odd numbers gives us cube of a number. 53 gives us 125.
21+23+25+27+29 = 125. Sum of other options doesn’t give us 125.

3. Express 343 as sum of consecutive numbers?
a) 47+49+51+53+55+57+59
b) 41+43+45+47+49+51+53
c) 43+45+47+49+51+53+55
d) 45+47+49+51+53+55+57
View Answer

Answer: c
Explanation: Adding consecutive odd numbers gives us cube of a number. 73 gives us 343.
43+45+47+49+51+53+55 = 343. Sum of other options doesn’t give us 343.
advertisement
advertisement

4. Find the cube of 4.
a) 64
b) 81
c) 111
d) 1331
View Answer

Answer: a
Explanation: To find cube of 4, we need to find 43. We can find cube of number by adding consecutive odd numbers.
Therefore, 43 = 13 + 15 + 17 + 19
Therefore, 43 = 64.

5. Calculate 33.
a) 64
b) 81
c) 111
d) 27
View Answer

Answer: d
Explanation: To find cube of 3, we need to find 33. We can find cube of number by adding consecutive odd numbers.
Therefore, 33 = 7 + 9 + 11
Therefore, 33 = 27.
advertisement

6. Evaluate 43– 33 = _____
a) 39
b) 38
c) 37
d) 36
View Answer

Answer: c
Explanation: 43-33=1+4*3*3
Therefore, 43-33=37. The difference between cube of consecutive numbers can be found using the above pattern.

7. Evaluate 203-193=_____
a) 1141
b) 1142
c) 1143
d) 1144
View Answer

Answer: a
Explanation: 203-193=1+20*19*3
Therefore, 203-193=1141. The difference between cube of consecutive numbers can be found using the above pattern.
advertisement

8. Evaluate 123-113=_____
a) 939
b) 389
c) 397
d) 396
View Answer

Answer: c
Explanation: 123-113=1+12*11*3
Therefore, 123-113=397. The difference between cube of consecutive numbers can be found using the above pattern.

9. Evaluate 573-563=_____
a) 18890
b) 98818
c) 18900
d) 18818
View Answer

Answer: d
Explanation: 573-563=1+57*56*3
Therefore, 573-563=18818. The difference between cube of consecutive numbers can be found using the above pattern.
advertisement

10. Evaluate 143-133 = _____
a) 547
b) 389
c) 559
d) 556
View Answer

Answer: a
Explanation: 143-133=1+14*13*3
Therefore, 143-133=547. The difference between cube of consecutive numbers can be found using the above pattern.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter