Mathematics Questions and Answers – Algebraic Expressions – Monomials, Binomials and Polynomials

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Algebraic Expressions – Monomials, Binomials and Polynomials”.

1. Identify the given expression: 3x + 5x.
a) Binomial
b) Monomial
c) Trinomial
d) Four-term polynomial
View Answer

Answer: b
Explanation: An algebraic expression is an expression which consists variables, constants along with algebraic operations like addition, subtraction, multiplication. An algebraic expression containing a single term is a monomial. Example: 9y, 5xy, etc. Now, from the given expression, 3x + 5x = 8x, which is a single term.
advertisement

2. Identify the given expression: 4xy.
a) Monomial
b) Binomial
c) Trinomial
d) Four-term polynomial
View Answer

Answer: a
Explanation: Algebraic expression is an expression which consists variables, constants along with algebraic operations like addition, subtraction, multiplication. An algebraic expression containing a single term is a monomial. Example: 9y, 4xy, etc.

3. Identify the expression: 9xy + 4x.
a) Monomial
b) Trinomial
c) Four-term polynomial
d) Binomial
View Answer

Answer: d
Explanation: Algebraic expression is an expression which consists variables, constants along with algebraic operations like addition, subtraction, multiplication. An algebraic expression containing two terms is a binomial. Example: 9y + 7xy, 10x – 5y, etc.
advertisement
advertisement

4. Identify the expression: 9x – 6y + 2xy.
a) Monomial
b) Binomial
c) Trinomial
d) Four-term polynomial
View Answer

Answer: c
Explanation: Algebraic expression is an expression which consists variables, constants along with algebraic operations like addition, subtraction, multiplication. An algebraic expression containing three terms is a trinomial. Example: 9y + 7xy – 2x, 8x + 7y + 20z, etc.

5. Identify the term of the expression: 3x2 + 4xy.
a) 3x2, 4xy
b) 3x2
c) 4xy
d) 3, 4
View Answer

Answer: a
Explanation: A term is the part of the algebraic expression. The given expression has two terms.

advertisement

6. Identify the all coefficients of the expression: x2 – 12xy + 2.
a) 1, -12, 2
b) -1, 12, -2
c) 1
d) -12
View Answer

Answer: d
Explanation: In a term of an algebraic expression, constant value before any variable term is called coefficient. The given expression can be written as 1x2 – 12xy + 2. So, 1 and -12 are coefficients of x2 and xy respectively.

7. Identify all the terms and coefficients of the expression: y3 – 10x2y + 14x.
a) Terms: y3, -10x2y, 14x
Coefficients: 1, -10, 14
b) Terms: y3, -10x2y, 14x
Coefficients: 1, 10, 14
c) Coefficients: y3, -10x2y, 14x
Terms: 1, -10, 14
d) Coefficients: y3, -10x2y, 14x
Terms: 1, 10, 14
View Answer

Answer: a
Explanation: A term is the part of the algebraic expression. In a term of an algebraic expression, constant value before any variable term is called coefficient.
advertisement

8. Which of the following expressions have -1, 2 as the coefficients?
a) 12 – x
b) -x + 2y
c) x – 2y
d) xy
View Answer

Answer: b
Explanation: A term is the part of the algebraic expression. In a term of an algebraic expression, constant value before any variable term is called coefficient. Among the given expressions, -x + 2y has -1 and 2 as coefficients.

9. Which of the following expressions have -x, x2 as the terms?
a) x
b) x3 – x
c) x2
d) x2 – x
View Answer

Answer: d
Explanation: Algebraic expression is a combination of terms along with algebraic operations like addition, subtraction, multiplication. Example: 9y + 7xy – 2x is an expression with three terms, 8x + 7y is an expression with two term, etc.
advertisement

10. Identify the coefficients of the following expression: x2-a + 2y.
a) 1, 2
b) x2-a
c) -2
d) -1, -2
View Answer

Answer: a
Explanation: Algebraic expression is a combination of terms along with algebraic operations like addition, subtraction, multiplication. In a term of an algebraic expression, constant value before any variable term is called coefficient. The given expression can be written as 1x2-a + 2y with 1 and 2 as coefficients of x2-a and y respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter