Mathematics Questions and Answers – Ratios and Percentages

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ratios and Percentages”.

1. A class has 30 girls and 40 boys. What is ratio of number of girls to total students in class?
a) \(\frac{3}{7}\)
b) \(\frac{4}{7}\)
c) \(\frac{3}{4}\)
d) \(\frac{4}{3}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: A class has 30 girls and 40 boys. So total number of students in the class is 70. The ration of number of girls to total students in the class is
\(\frac{Number \,of \,girls}{Total \,number \,of \,students}=\frac{30}{70}=\frac{3}{7}\).
advertisement

2. 40% of group likes tea as a beverage. What is the ratio of people liking tea as a beverage in the group?
a) \(\frac{3}{7}\)
b) \(\frac{2}{5}\)
c) \(\frac{2}{10}\)
d) \(\frac{4}{3}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: 40% of group likes tea as a beverage. Ratio of people liking tea as a beverage in the group is
\(\frac{Tea \,loving \,people}{Total \,people \,in \,the \,group}=\frac{40}{100}=\frac{2}{5}\).

3. Train travels at 45 kmph and bus travels at 30 kmph. What is the ratio of speed of train with respect to bus?
a) \(\frac{3}{7}\)
b) \(\frac{2}{5}\)
c) \(\frac{3}{2}\)
d) \(\frac{5}{2}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: Train travels with 45 kmph and bus travels at 30 kmph. The ratio of speed of train with respect to speed of bus is
\(\frac{Speed \,of \,train}{Speed \,of \,bus}=\frac{45}{30}=\frac{3}{2}\).
advertisement
advertisement

4. Train travels at 45 kmph and bus travels at 30 kmph. What is the ratio of speed of bus with respect to train?
a) \(\frac{3}{7}\)
b) \(\frac{2}{3}\)
c) \(\frac{3}{2}\)
d) \(\frac{5}{2}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: Train travels with 45 kmph and bus travels at 30 kmph. The ratio of speed of bus with respect to speed of train is
\(\frac{Speed \,of \,bus}{Speed \,of \,train}=\frac{30}{45}=\frac{2}{3}\).

5. Rakesh has Rs. 50 and Karan has Rs. 1.5. Find the ratio of money with Rakesh and money with Karan.
a) \(\frac{3}{100}\)
b) \(\frac{100}{3}\)
c) \(\frac{3}{500}\)
d) \(\frac{500}{2}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Rakesh has Rs. 50 and Karan has Rs. 1.5.
Ratio of money with Rakesh and money with Karan is
\(\frac{money \,with \,Rakesh}{money \,with \,Karan}=\frac{50}{1.5}=\frac{500}{15}=\frac{100}{3}\).
advertisement

6. Rakesh has Rs. 10 and Karan has 10 paise. Find the ratio of money with Rakesh and money with Karan.
a) \(\frac{1}{100}\)
b) \(\frac{100}{1}\)
c) \(\frac{10}{500}\)
d) \(\frac{5}{2}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Rakesh has Rs. 10 and Karan has 10 paisa. To derive ratio, quantities should be in converted to same unit. Here, one quantity is in rupees and other in paisa. We will convert both the quantities to paisa to derive ratio.
Ratio of money with Rakesh and money with Karan is
\(\frac{money \,with \,Rakesh}{money \,with \,Karan}=\frac{1000}{10}=\frac{100}{1}\).

7. Kiran has Rs. 130 left after using 65% of total money she had on shopping. Find total money with Kiran before shopping.
a) 100
b) 10
c) 65
d) 200
View Answer

Answer: d
Explanation: Kiran has Rs. 130 left after using 65% of total money she had on shopping. Let the total money with Kiran be Rs. X. Total money with Kiran can be found as below
130=\(\frac{65}{100}\) × X
Therefore, X=\(\frac{130×100}{65}\)
Therefore, X=\(\frac{130×20}{13}\)
Therefore, X=\(\frac{130×20}{13}\)
Therefore, X=200
Thus, total money with Kiran before shopping is Rs. 200.
advertisement

8. Ticket to Rameshwar by train is Rs. 1200 and ticket to Delhi is Rs. 900 from Mumbai. What is the ratio of cost to reach Delhi with respect to Rameshwar from Mumbai?
a) \(\frac{3}{4}\)
b) \(\frac{3}{5}\)
c) \(\frac{4}{3}\)
d) \(\frac{5}{2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Ticket to Rameshwar by train is Rs. 1200 and ticket to Delhi is Rs. 900 from Mumbai. The ratio of ticket to Delhi with respect to ticket to Rameshwar is
\(\frac{cost \,to \,Delhi}{cost \,to \,Rameshwar}=\frac{900}{1200}=\frac{3}{4}\).

9. Sam is 78 kg and Sameer is 91 kg. Find the ratio of weight of Sam and Sameer.
a) \(\frac{3}{7}\)
b) \(\frac{7}{6}\)
c) \(\frac{3}{7}\)
d) \(\frac{6}{7}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Sam is 78 kg and Sameer is 91 kg. The ratio of weight of Sam and Sameer is
\(\frac{weight \,of \,Sam}{weight \,of \,Sameer}=\frac{78}{91}=\frac{6}{7}\).
advertisement

10. Satish has 15 kg sugar and Ray has 250 gm. Find the ratio of sugar with of Satish and Ray.
a) \(\frac{3}{25}\)
b) 6
c) \(\frac{1}{6}\)
d) \(\frac{15}{25}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Satish has 15 kg of sugar and Ray has 250 gm. We must have both quantities in the same unit. 15 kg converted to grams is 1500gm. The ratio of sugar with Satish and Ray is
\(\frac{Sugar \,with \,Satish}{Sugar \,with \,Ray}=\frac{1500}{250}=\frac{30}{5}\)=6.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter