Mathematics Questions and Answers – Cube Roots

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cube Roots”.

1. Which symbol represents cube root of x?
a) x2
b) x3
c) ∛x
d) √x
View Answer

Answer: c
Explanation: ∛x represents cube root of x. √x represents square root of x. x2 represents square of x. x3 represents cube of x.
advertisement

2. Find the cube root of 226981?
a) 226981
b) 156981
c) 289981
d) 189981
View Answer

Answer: a
Explanation: Factorizing 226981 we get:
226981 = 61×61×61
Cube root of 226981 is 61.

3. What is the cube root of 343?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
View Answer

Answer: d
Explanation: Factorizing 343 we get:
343 = 7×7×7
Cube root of 343 is 7.
advertisement
advertisement

4. What is the cube root of 1331?
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
View Answer

Answer: b
Explanation: Factorizing 1331 we get:
1331 = 11×11×11
Cube root of 1331 is 11.

5. What is \(\sqrt[3]{389017}\)?
a) 73
b) 75
c) 77
d) 79
View Answer

Answer: a
Explanation: Factorizing 389017 we get:
389017 = 73×73×73
Cube root of 389017 is 73.
advertisement

6. What is the cube root of 125?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
View Answer

Answer: b
Explanation: Factorizing 125 we get:
125 = 5×5×5
Cube root of 125 is 5.

7. What is square and cube of 14?
a) 2744, 196
b) 196, 2744
c) 196, 2748
d) 2744, 195
View Answer

Answer: b
Explanation: Square of 14 is 14×14 which gives us 196.
Cube of 14 is 14×14×14 which gives us 2744.
advertisement

8. Evaluate \(\sqrt[3]{614125}\).
a) 45
b) 55
c) 65
d) 85
View Answer

Answer: d
Explanation: Factorizing 614125 we get:
614125 = 5×5×5×17×17×17
Cube root of 614125 is 85.

9. What is the cube root of 729000?
a) 40
b) 50
c) 90
d) 70
View Answer

Answer: c
Explanation: Factorizing 729000 we get:
729000 = 9×9×9×10×10×10
Cube root of 729000 is 90.
advertisement

10. What is the cube root of 50653?
a) 34
b) 35
c) 36
d) 37
View Answer

Answer: d
Explanation: Factorizing 50653 we get:
50653 = 37×37×37
Cube root of 50653 is 37.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter