Mathematics Questions and Answers – Probability – Random Experiments-2

«
»

This set of Mathematics Assessment Questions for IIT JEE Exam focuses on “Probability – Random Experiments-2”.

1. If n coins are tossed simultaneously what is the total number of outcomes?
a) 2n-2
b) 2n-1
c) 2n
d) 2n+1
View Answer

Answer: c
Explanation: If n coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 2n.
For 2 coins, it is 4. For 3 coins it is 8 etc.
advertisement

2. If four dice are rolled simultaneously then what is the total number of possible outcomes?
a) 6
b) 36
c) 216
d) 1296
View Answer

Answer: d
Explanation: If four dice are rolled simultaneously then total number of possible outcomes is 64=1296.

3. If two dice are simultaneously rolled then what is probability of getting sum 4?
a) 1/6
b) 1/4
c) 1/12
d) 1/9
View Answer

Answer: c
Explanation: If two dice are simultaneously rolled then total number of possible outcomes is 6*6 =36.
We can get 4 as sum in these cases {(1,3), (2,2), (3,1)}. So, probability of getting sum 4 is 3/36 = 1/12.
advertisement
advertisement

4. If two dice are simultaneously rolled then what is probability of getting sum 11?
a) 1/6
b) 1/4
c) 1/9
d) 1/18
View Answer

Answer: d
Explanation: If two dice are simultaneously rolled then total number of possible outcomes is 6*6 =36.
We can get 11 as sum in these cases {(5,6), (6,5)}. So, probability of getting sum 11 is 2/36 = 1/18.

5. A coin is tossed and a dice is rolled simultaneously what is total number of possible outcomes?
a) 2
b) 6
c) 12
d) 24
View Answer

Answer: c
Explanation: If a coin is tossed and a dice is rolled simultaneously then total number of possible outcomes will be 2*6 =12.
advertisement

6. A coin is tossed and if head come then a red dice is rolled and if tail come then a blue dice is rolled then what is the possible number of outcomes?
a) 6
b) 12
c) 24
d) 72
View Answer

Answer: b
Explanation: If head come on coin then red dice can have 6 outcomes so total 1*6 = 6 outcomes. And if tail come on coin then blue dice can have 6 outcomes so total 1*6 = 6 outcomes.
So, total number of possible outcomes = 6 + 6 = 12.

7. If 4 bulbs are there each of which can be defective or non-defective then what is the total number of possible outcomes?
a) 8
b) 16
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: Each bulb can have two cases i.e. either defective or non-defective. Then total number of outcomes will be 24 = 16.
advertisement

8. If 4 bulbs are there each of which can be defective or non-defective then what is the probability that all the bulbs are defective?
a) 1/8
b) 1/16
c) 1/4
d) 1/2
View Answer

Answer: b
Explanation: Each bulb can have two cases i.e. either defective or non-defective. Then total number of outcomes will be 24 = 16.
So, the probability that all the bulbs are defective is 1/16.

9. If 4 bulbs are there each of which can be defective or non-defective then what is the probability that at least one bulb is non- defective?
a) 7/8
b) 15/16
c) 3/4
d) 1/2
View Answer

Answer: b
Explanation: Each bulb can have two cases i.e. either defective or non-defective. Then total number of outcomes will be 24 = 16.
Probability that all the bulbs are defective is 1/16.
So, the probability that at least one bulb is non-defective is 1-1/16 = 15/16.
advertisement

10. The probability can be negative.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Since probability is the ratio of number of outcomes in favour to total number of possible outcomes and number (counting) cannot be negative so, probability cannot be negative.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice Mathematics Assessment Questions for IIT JEE Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter