Mathematics Questions and Answers – Estimations in Percentage

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Estimations in Percentage”.

1. Calculate 10% of 557.65.
a) 557.65
b) 55.765
c) 5.5765
d) 0.55765
View Answer

Answer: b
Explanation: 10% of any number is shifting decimal places one place to the left. 10% of 557.65 means shifting decimal one place to left making it 55.765.
advertisement

2. Calculate 15% of 882.
a) 88.2
b) 44.1
c) 132.3
d) 882
View Answer

Answer: c
Explanation: 10% of any number is shifting decimal places one place to the left. 10% of 882 means shifting decimal one place to left making it 88.2. 5% any number is \(\frac{1}{2}\) of 10% of any number. Thus, 5% of 882 means \(\frac{1}{2}\) × 88.2 = 44.1. Thus, 15% of 882 = 88.2 + 44.1 = 132.3.

3. Calculate 25% of 776.
a) 776
b) 388
c) 97
d) 194
View Answer

Answer: d
Explanation: 25% of any number is dividing the number by 4.
\(\frac{1}{4}\)×776=194.
advertisement
advertisement

4. Calculate 20% of 1266.
a) 253.2
b) 126.6
c) 63.3
d) 31.1
View Answer

Answer: a
Explanation: 10% of 1266 is moving one decimal to the left which gives us 126.6. 20% is twice the number obtained by 10%. Thus, 20% of 1266 is 253.2.

5. A bill in a shop is Rs. 533.6. Shopkeeper offered 10% discount. What is the amount to be paid to shopkeeper?
a) Rs.500
b) Rs.480
c) Rs. 150
d) Rs.200
View Answer

Answer: b
Explanation: 10% of 533.6 is moving one decimal to the left which gives us 53.36.
Discounted amount = 533.36 – 53.36
By approximation, discounted amount = 533 – 53 = 480.
advertisement

6. The list price of dress is Rs. 3000. There is 30% discount on the item. What is the sell price?
a) Rs.2200
b) Rs.900
c) Rs.2100
d) Rs.2500
View Answer

Answer: c
Explanation: List price of dress is Rs. 3000. Discount on item is 30%.
10% of 3000 is moving one decimal point to the left which gives us 300.
30% is thrice 10% giving us 900.
Hence, sell price = list price – discount = 2100.

7. The list price of dress is Rs. 1500. There is 20% discount on the item. What is the discount offered on the dress?
a) Rs.300
b) Rs.450
c) Rs.150
d) Rs.750
View Answer

Answer: a
Explanation: List price of shirt is Rs. 1500. Discount on item is 20%.
10% of 1500 is 150.
20% is twice 10% which gives us 300.
advertisement

8. Zayn bought tickets to concert for Rs. 5000. He wants to sell them at a premium of 20%. What is the selling price of tickets?
a) Rs.5000
b) Rs.1200
c) Rs.4500
d) Rs.6000
View Answer

Answer: d
Explanation: Buying price of tickets is Rs. 5000. Premium on tickets is 20%
10% of 5000 is 500. 20% of any number is twice 10% of number which gives us 1000.
Selling price = Buying price + Premium = 5000 + 1000 = 6000.

9. Zayn bought tickets to concert for Rs. 2700. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the selling price of tickets?
a) Rs.2295
b) Rs.1200
c) Rs.2700
d) Rs.3105
View Answer

Answer: a
Explanation: Buying price of tickets is Rs. 2700. Discount on tickets is 15%
10% of 2700 is 270.
5% of any number is \(\frac{1}{2}\) of 10% of number. 5% of 2700 is 135.
15% of number is sum of 10% of number and 5% of number = 270 + 135 = 405.
Selling price = Buying price – Discount = 2700 – 405 = 2295.
advertisement

10. Zayn bought tickets to concert for Rs. 3500. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the discount in Rs.?
a) Rs.1525
b) Rs.350
c) Rs.525
d) Rs.1050
View Answer

Answer: c
Explanation: Buying price of tickets is Rs. 3500. Discount on tickets is 15%.
10% of 3500 is 350.
5% of any number is \(\frac{1}{2}\) of 10% of number. 5% of 3500 is 175.
15% of number is sum of 10% of number and 5% of number = 350 + 175 = 525.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter