This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Estimations in Percentage”.

1. Calculate 10% of 557.65.

a) 557.65

b) 55.765

c) 5.5765

d) 0.55765

View Answer

Explanation: 10% of any number is shifting decimal places one place to the left. 10% of 557.65 means shifting decimal one place to left making it 55.765.

2. Calculate 15% of 882.

a) 88.2

b) 44.1

c) 132.3

d) 882

View Answer

Explanation: 10% of any number is shifting decimal places one place to the left. 10% of 882 means shifting decimal one place to left making it 88.2. 5% any number is \(\frac{1}{2}\) of 10% of any number. Thus, 5% of 882 means \(\frac{1}{2}\) × 88.2 = 44.1. Thus, 15% of 882 = 88.2 + 44.1 = 132.3.

3. Calculate 25% of 776.

a) 776

b) 388

c) 97

d) 194

View Answer

Explanation: 25% of any number is dividing the number by 4.

\(\frac{1}{4}\)×776=194.

4. Calculate 20% of 1266.

a) 253.2

b) 126.6

c) 63.3

d) 31.1

View Answer

Explanation: 10% of 1266 is moving one decimal to the left which gives us 126.6. 20% is twice the number obtained by 10%. Thus, 20% of 1266 is 253.2.

5. A bill in a shop is Rs. 533.6. Shopkeeper offered 10% discount. What is the amount to be paid to shopkeeper?

a) Rs.500

b) Rs.480

c) Rs. 150

d) Rs.200

View Answer

Explanation: 10% of 533.6 is moving one decimal to the left which gives us 53.36.

Discounted amount = 533.36 – 53.36

By approximation, discounted amount = 533 – 53 = 480.

6. The list price of dress is Rs. 3000. There is 30% discount on the item. What is the sell price?

a) Rs.2200

b) Rs.900

c) Rs.2100

d) Rs.2500

View Answer

Explanation: List price of dress is Rs. 3000. Discount on item is 30%.

10% of 3000 is moving one decimal point to the left which gives us 300.

30% is thrice 10% giving us 900.

Hence, sell price = list price – discount = 2100.

7. The list price of dress is Rs. 1500. There is 20% discount on the item. What is the discount offered on the dress?

a) Rs.300

b) Rs.450

c) Rs.150

d) Rs.750

View Answer

Explanation: List price of shirt is Rs. 1500. Discount on item is 20%.

10% of 1500 is 150.

20% is twice 10% which gives us 300.

8. Zayn bought tickets to concert for Rs. 5000. He wants to sell them at a premium of 20%. What is the selling price of tickets?

a) Rs.5000

b) Rs.1200

c) Rs.4500

d) Rs.6000

View Answer

Explanation: Buying price of tickets is Rs. 5000. Premium on tickets is 20%

10% of 5000 is 500. 20% of any number is twice 10% of number which gives us 1000.

Selling price = Buying price + Premium = 5000 + 1000 = 6000.

9. Zayn bought tickets to concert for Rs. 2700. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the selling price of tickets?

a) Rs.2295

b) Rs.1200

c) Rs.2700

d) Rs.3105

View Answer

Explanation: Buying price of tickets is Rs. 2700. Discount on tickets is 15%

10% of 2700 is 270.

5% of any number is \(\frac{1}{2}\) of 10% of number. 5% of 2700 is 135.

15% of number is sum of 10% of number and 5% of number = 270 + 135 = 405.

Selling price = Buying price – Discount = 2700 – 405 = 2295.

10. Zayn bought tickets to concert for Rs. 3500. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the discount in Rs.?

a) Rs.1525

b) Rs.350

c) Rs.525

d) Rs.1050

View Answer

Explanation: Buying price of tickets is Rs. 3500. Discount on tickets is 15%.

10% of 3500 is 350.

5% of any number is \(\frac{1}{2}\) of 10% of number. 5% of 3500 is 175.

15% of number is sum of 10% of number and 5% of number = 350 + 175 = 525.

**Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8**.

To practice all areas of Mathematics, __ here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers__.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!