Mathematics Questions and Answers – Square Roots by Prime Factorisation

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Square Roots by Prime Factorisation”.

1. What are the prime factors of 144?
a) 12×12
b) 12×2×6
c) 2×3×2×3×2×2
d) 3×2×3×2×3×2
View Answer

Answer: c
Explanation: Prime factors of a number are the product of some prime numbers. Here we need to find the prime factors for 144 so we find the prime factors to be 2×3×2×3×2×2. Therefore this is the only correct option and the others are incorrect.
advertisement

2. Find the prime factors of 1000.
a) 2×5×2×5×5×5
b) 2×5×2×5×2×5
c) 2×2×5×2×5×2
d) 4×5×5×2×5
View Answer

Answer: b
Explanation: Prime factors of a number are the product of some prime numbers. Here we need to find the prime factors for 1000 so we find the prime factors to be 2×5×2×5×2×5. Therefore this is the only correct option and the others are incorrect.

3. Which of the prime factors would be correct for square of 9?
a) 3×3×9
b) 34
c) 9×9
d) 8×1
View Answer

Answer: b
Explanation: To find prime factor for a square of any number we can find the prime factors of that number itself first and then write those prime factors twice. Here we need to find the prime factors of 92=81, now we find the prime factors of 9, we get 3×3=32. Now we square the prime factors, therefore we get 34. Therefore the correct answer is 34 and the others are incorrect.
advertisement
advertisement

4. Find the square root of 225by using prime factors.
a) 3×5
b) 5×5
c) 3×3
d) 15
View Answer

Answer: a
Explanation: Here we need to find the square root of 225 which is 15. Now we need to find the prime factors of 15 and they are 3×5. Therefore the correct answer is 3×5 and the others are incorrect.

5. Prime factors of 12 are _______
a) 3×4
b) 3×2
c) 3×2×2
d) 4×2×4
View Answer

Answer: c
Explanation: Prime factors of a number are the product of some prime numbers. Here we need to find the prime factors for 12 so we find the prime factors to be 2×2×3. Therefore this is the only correct option and the others are incorrect.
advertisement

6. Two different numbers can have same prime factors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No two different numbers can have same prime factors as we know that product of two numbers cannot be same. Therefore the above-given statement is incorrect and hence the answer would be false.

7. Square root of 324 is ______
a) 18
b) 12
c) 22
d) 24
View Answer

Answer: a
Explanation: Here in order to find the square root of 324, we find the prime factors of 324.
Prime factors of 324=3×3×3×3×2×2
Now we combine the same numbers in pairs,
Prime factors of 324=32×32×22
Now taking roots on both the sides we get.
Prime factors of \(\sqrt{324}\)=3×3×2…..i.e.18
Therefore the correct answer is 18 and the others are incorrect.
advertisement

8. Prime factors of 41 are ____
a) 1×41
b) 4×1
c) 1×4×2
d) 2×2×1
View Answer

Answer: a
Explanation: Here we need to find the prime factors of 41 but from our prior knowledge we know that 41 is a prime number. So the prime factors are 41×1. Hence we get our answer 41×1. Hence we conclude that the correct answer is 41×1 and the others are incorrect.

9. What are the prime factors of prime numbers?
a) The prime number itself
b) Any number depending on the prime number
c) Prime number and the number itself
d) There cannot be any prime factors
View Answer

Answer: c
Explanation: Prime numbers can be factorized by only two numbers which are 1 and the prime number itself. So, there can only be one answer which would satisfy the condition to our question. Therefore the correct answer is Prime number and the number itself and the other options are incorrect.
advertisement

10. What are prime numbers?
a) A number which has one and only one factor
b) A with only 1 as factor
c) A number which has 1 and the number itself as the factors
d) All numbers are prime numbers
View Answer

Answer: c
Explanation: Prime numbers are the numbers which have only two factors which are 1 and the number itself. Therefore only one option satisfies the condition of being a prime number. Hence the correct answer is a number which has 1 and the number itself as the factors and the other are incorrect.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter