Mathematics Questions and Answers – Probability – Events-1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Probability – Events-1”.

1. Set which contains all possible outcomes is __________________
a) event
b) empty set
c) sample space
d) probability
View Answer

Answer: c
Explanation: Set which contains all possible outcomes is called sample space. It can also be called universal set.
advertisement

2. Any subset of sample space is known as _____________
a) event
b) empty set
c) sample space
d) probability
View Answer

Answer: a
Explanation: Any subset of sample space is known as event. Event means occurrence of some particular outcomes.

3. Which symbol denote impossible event?
a) S
b) Φ
c) β
d) μ
View Answer

Answer: b
Explanation: Impossible event has no outcome in favour. So, it is denoted by empty set Φ.
advertisement
advertisement

4. What is the probability of impossible event?
a) 0
b) 1
c) 1/2
d) 1/4
View Answer

Answer: a
Explanation: Impossible event has no outcome in favour. And probability is ratio of number of outcomes in favour to the total number of possible outcomes. So, probability of impossible event is zero.

5. Which symbol denotes sure event?
a) S
b) Φ
c) β
d) μ
View Answer

Answer: a
Explanation: Sure event has all outcomes in favour.
So, it is denoted by sample space S.
advertisement

6. What is the probability of a sure event?
a) 0
b) 1
c) 1/2
d) 1/4
View Answer

Answer: b
Explanation: Sure event has all outcomes in favour i.e. number of outcomes in favour equal to the total number of possible outcomes.
And probability is ratio of number of outcomes in favour to the total number of possible outcomes.
So, probability of sure event will be 1.

7. Which of the following cannot be the value of probability?
a) 1
b) -1
c) 0
d) 1/2
View Answer

Answer: b
Explanation: Since probability is ratio of number of outcomes in favour to the total number of possible outcomes. So, it cannot be negative.
advertisement

8. Which of the following cannot be the value of probability?
a) 1
b) 1/4
c) 0
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Since probability is ratio of number of outcomes in favour to the total number of possible outcomes. And number of outcomes in favour are always less than or equal to total number of possible outcomes. So, probability is always less than or equal to 1.

9. What is the probability of getting a number greater than 6 on dice?
a) 0
b) 1/2
c) 1/3
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Since number greater than 6 cannot appear on dice so probability of getting a number greater than 6 is zero.
advertisement

10. If an event has only one sample point then it is called _________________
a) simple event
b) compound event
c) impossible event
d) sure event
View Answer

Answer: a
Explanation: If an event has only one sample point then it is called simple event.
e.g. All heads on tossing n coins.

11. If an event has more than one sample point then it is called _____________
a) simple event
b) compound event
c) impossible event
d) sure event
View Answer

Answer: b
Explanation: If an event has more than one sample point then it is called compound event.
e.g. at least one head appears on tossing n coins.

12. If two coins are tossed simultaneously then “Exactly one head appears” is simple event or not.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: If two coins are tossed simultaneously then S = {HH, HT, TH, TT}.
“Exactly one head appears” includes HT, TH. It has more than one sample point so it is compound event not simple event.

13. For every event there exist some complementary event.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, for every event there exist some complementary event. If the event is A then complementary event is not A.

14. What is a complementary event for “At least one head appears” if two coins are tossed simultaneously?
a) Exactly one head appears
b) At least one tail appears
c) At most one tail appears
d) None head appears
View Answer

Answer: d
Explanation: We know complementary of at least one is none. So, complementary event for “At least one head appears” is none head appears.

15. What is the representation of complementary event of event A?
a) S-A
b) A-S
c) S
d) S+A
View Answer

Answer: a
Explanation: If the event is A then complementary event is not A.
Not A means S-A. So, complementary event of event A is represented by A’ = S-A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter