Mathematics Questions and Answers – Patterns in Squares

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Patterns in Squares”.

1. What are triangular numbers?
a) The numbers whose dot pattern can be arranged in triangles
b) The numbers which form a triangle on adding
c) The numbers which have three digits
d) The numbers which do not give perfect squares on adding
View Answer

Answer: a
Explanation: Triangular numbers are the numbers which when arranged in increasing order forms a shape of triangle, the triangle shown below represents the number 6.
mathematics-questions-answers-some-interesting-patterns-q1
advertisement

2. _____ is a triangular number.
a) 3
b) 2
c) 5
d) 7
View Answer

Answer: a
Explanation: Triangular numbers are the numbers which when arranged in increasing order forms shape of triangle. Here, 3 is the only triangular number. Hence, 3 is the correct answer and others are incorrect.

3. If we combine two consecutive triangular numbers, we get?
a) Rational Number
b) Whole Number
c) Perfect Square
d) Prime Number
View Answer

Answer: c
Explanation: If we combine two consecutive triangular numbers, we get a square number, like
1 + 3 = 4 = 22 Hence, we get a perfect square when we add two consecutive triangular numbers. Here options other than Perfect Square are incorrect.
advertisement
advertisement

4. There are ______ non-squares numbers in between 52 & 62.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 9
View Answer

Answer: a
Explanation: The squares of the numbers 5 & 6 are 25 & 36 respectively. There are 10 numbers between 25 and 36 (i.e. 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35). Therefore, the correct answer would be 10 and the others would be incorrect.

5. ________ is the general formula to find the number of non-square numbers in between two consecutive squares.
a) n2+2n-1
b) n2-1
c) 2n+1
d) n+1
View Answer

Answer: c
Explanation: If we want to find the general formula for the number of non-square numbers in between two consecutive squares, we assume to the natural numbers to be n & n+1
We square and subtract the smaller from the greater number,
(n+1)2-n2=(n2+2n+1)-n2=2n+1
advertisement

6. If we add first n odd numbers, we get ______
a) n
b) n-1
c) n2
d) n2-1
View Answer

Answer: c
Explanation: If we add first n odd numbers we get n2. For example
1+3+5=9=32, here we have added first three odd numbers and we get 32.
Hence, n2 would be the correct answer and the other options would be incorrect.

7. What would be the square of 1111?
a) 1234321
b) 12321
c) 121
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The squares of all the numbers with only 1 as its digit in all its places have a special pattern.
If we need to find the square of number 11, we can write 121. Similarly, square of number 111 is 12321. Therefore, we have the answer without calculating this huge number.
advertisement

8. If we add first n numbers, we get ______
a) \(\frac{n (n+1)}{2}\)
b) n-1
c) n2
d) n2-1
View Answer

Answer: a
Explanation: If we add first n numbers we get \(\frac{n (n+1)}{2}\). For example, if we add 1 + 2 + 3 + 4 + 5, we get 15.
Here, we added first 5 numbers. Here, \(\frac{n (n+1)}{2} = \frac{5 (5+1)}{2} \)= 15.
Hence, \(\frac{n (n+1)}{2}\) would be the correct answer and the other options would be incorrect.

9. There are ______ non-squares numbers in between 92 & 102.
a) 15
b) 11
c) 19
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: The squares of the numbers 9 & 10 are 81 & 100 respectively. There are 19 numbers between 81 and 100. Therefore, the correct answer would be 19 and the others would be incorrect.
advertisement

10. _____ is not a triangular number.
a) 7
b) 6
c) 10
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Triangular numbers are the numbers which when arranged in increasing order forms shape of triangle. Here, 3, 6, 10 are triangular numbers. In the given options, 7 is not a triangular number.

11. Observe the following pattern and supply the missing numbers.

112 = 1 2 1
1012 = 1 0 2 0 1
101012 = 102030201
10101012 = ___________

a) 10101
b) 102030101
c) 1020304030202
d) 1020304030201
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that 112 = 121. In 101, we have a 0 between the two 1. There we need to put 0 between 121 making it 10201. In 10101, we have 010 between the two 1. So, we need to put 010 between 121 making it 102030201. Similarly, for 10101012 we get 1020304030201.

12. Observe the following pattern and supply the missing numbers.

112 = 1 2 1
1012 = 1 0 2 0 1
10012 = 1002001
100012= ___________

a) 10101
b) 1002001
c) 100020001
d) 1002003002001
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that 112 = 121. In 101, we have a 0 between the two 1. There we need to put 0 between 121 making it 10201. In 1001, we have 00 between the two 1. So, we need to put 00 between 121 making it 1002001. Similarly, for 100012 we get 100020001.

13. What would be the square of 111?
a) 1234321
b) 12321
c) 121
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The squares of all the numbers with only 1 as its digit in all its places have a special pattern.
If we need to find the square of number 11, we can write 121. Similarly, square of number 111 is 12321. Therefore, we have the answer without calculating this huge number.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter