Mathematics Questions and Answers – Pythagorean Triplet

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pythagorean Triplet”.

1. Which of the following is the first Pythagorean triplet?
a) 3, 4 & 5
b) 12, 13 & 15
c) 6, 8 & 10
d) 1, 2 & 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Pythagorean triples are the numbers that follow a certain pattern. The pattern is that the square of the biggest amongst three is the sum of square of other two. This condition is satisfied by only one option i.e. 3, 4 & 5, hence this is the correct option and the others are incorrect.
advertisement

2. In a right angled triangle if one side forming the right angle is 6 and the hypotenuse is 10. What is the length of the other right angle forming side?
a) 8
b) 10
c) 12
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: In a right angle triangle we can use Pythagoras theorem. This theorem states that the square of the hypotenuse is equal to the sum of squares of the other two right angle forming sides. Let us assume the one of the sides of the right angled triangle be x.
∴ 62+x2=102,
∴ x2=100-36,
∴ x=8.

3. Pythagoras theorem can only be applied on ________ triangles.
a) equilateral
b) isosceles
c) right angled
d) isosceles right angled
View Answer

Answer: c
Explanation: Pythagoras theorem can only be used on right angles triangles. As a result only the option stating right angled triangles would be correct and the others would be incorrect.
advertisement
advertisement

4. 3, 4 & 5 are not a Pythagorean triplet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: If we consider 32+42 to be L.H.S. and 52 to be R.H.S. we get,
L.H.S.= 32+42,
L.H.S.=25.
Now, we take R.H.S.
R.H.S.=52=25.
Hence L.H.S.=R.H.S.
Hence the given triplet is a Pythagorean triplet a

5. 3, 4 & 6 is a Pythagorean triplet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: If we consider 32+42 to be L.H.S. and 62 to be R.H.S. we get,
L.H.S.= 32+42,
L.H.S.=25.
Now, we take R.H.S.
R.H.S.= 62=36.
L.H.S.≠R.H.S.
advertisement

6. Which of the following is not a Pythagorean triplet?
a) 12, 16, 20
b) 21, 28, 35
c) 33, 44, 55
d) 4, 5, 6
View Answer

Answer: d
Explanation: The option which has 4, 5, 6 is not a Pythagorean triplet, and the other options are the multiples of it.

7. In the below figure, ABC is a right angled triangle and the lengths AB = 12, BC = 5, What would be the length of AC?
mathematics-questions-answers-pythagorean-triplet-q7
a) 13
b) 12
c) 5
d) 169
View Answer

Answer: a
Explanation: Here the given triangle is a right angled triangle, we can use Pythagoras theorem. Theorem will help us find the length of side AC.
Using Pythagoras Theorem we get,
122+52= AC2,
AC=13.
advertisement

8. Which of the following is a Pythagorean triplet?
a) 10, 6 & 8
b) 13, 14 & 15
c) 7, 8 & 10
d) 5, 2 & 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Pythagorean triples are the numbers that follow a certain pattern. The pattern is that the square of the biggest amongst three is the sum of square of other two. This condition is satisfied by only one option i.e. 10, 6 & 8, hence this is the correct option and the others are incorrect.

9. In a right angle ∆ABC, AB=12, BC=5 and Angle ABC=90°. Find AC.
a) 169
b) 13
c) 17
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: This triangle is a right angled triangle so we can use Pythagoras theorem. Therefore, we get
∴ AC2 = AB2 + BC2
∴ AC2 = 122 + 52
∴ AC2 = 144 + 25
∴ AC2 = 169
∴ AC = 13.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter