Mathematics Questions and Answers – Mensuration – Volume of Cube, Cuboid and Cylinder

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mensuration – Volume of Cube, Cuboid and Cylinder”.

1. Find the volume of the given figure.

a) 2400 cm3
b) 1600 cm3
c) 2200 cm3
d) 1400 cm3
View Answer

Answer: a
Explanation: Volume of a cuboid = l × b × h = 20 × 15 × 8 = 2400 cm3.
advertisement

2. What is the volume of the given figure?

a) 2642 cm3
b) 2644 cm3
c) 2744 cm3
d) 2742 cm3
View Answer

Answer: c
Explanation: Volume of cube = a3 = 143 = 2744 cm3

3. Find the capacity of the cylinder. (π = \(\frac{22}{7}\))

a) 1366 m3
b) 1276 m3
c) 1376 m3
d) 1386 m3
View Answer

Answer: d
Explanation: Volume of cylinder = πr2 h = \(\frac{22}{7}\) × 72 × 9 = 1386 m3.
advertisement
advertisement

4. A cuboid box is having measurements 5m × 8m × 12m. How many cube boxes having side 2m can be kept inside the cuboid box?
a) 80
b) 120
c) 240
d) 60
View Answer

Answer: d
Explanation: No. of cube boxes = \(\frac{Volume \,of\, cuboid\, box}{Volume\, of\, cube\, box} = \frac{l × b × h}{a^3} = \frac{5×8×12}{2^3}\) = 60

5. A cylindrical tank is having height 6m and radius 4 m. How much litres of water can be filled in the tank? (π = 3.14)
a) 301.43
b) 301.46 m3
c) 301.44 m3
d) 301.45 m3
View Answer

Answer: c
Explanation: Capacity of the tank = πr2 h = 3.14 × 42 × 6 = 301.44 m3.
advertisement

6. A cuboid is having volume 3674.16 cm3. Find the unknown data.

a) 12.5 cm
b) 12.6 cm
c) 11.6 cm
d) 11.5 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Volume of a cuboid = l × b × h
3674.16 = 16.2 × 18 × x
x = 12.6

7. Find the height of the cylinder whose volume is 14.08 m3 and radius is 4 m.
a) 0.54 m
b) 0.56 m
c) 0.14 m
d) 0.28 m
View Answer

Answer: d
Explanation: Volume of cylinder = πr2 h
14.08 = \(\frac{22}{7}\) × 42 × x
X = 0.28 m.
advertisement

8. If the edge of a cube is doubled then how many times the volume will increase?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: Volume of cube = a3
If side is doubled,
Volume of cube = (2a)3 = 8a3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

advertisement

To practice Mathematics Problems for Schools, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter