Mathematics Questions and Answers – Applications of Compound Interest Formula – 2

«
»

This set of Mathematics Objective Questions and Answers for Class 8 focuses on “Applications of Compound Interest Formula – 2”.

1. A company increased the production of cars from 15625 in 2002 to 27000 in 2005. Find the annual rate of growth of production of the cars.
a) 15%
b) 2%
c) 10%
d) 20%
View Answer

Answer: d
Explanation: Let the annual rate of growth be R% per annum. Then,
⇒ 27000 = 15625 (1 + \(\frac{R}{100})^3\)
⇒ \(\frac{27000}{15625}\) = (1 + \(\frac{R}{100})^3\)
⇒ (\(\frac{30}{25})^3\) = (1 + \(\frac{R}{100})^3\)
⇒ \(\frac{30}{25}\) = 1 + \(\frac{R}{100}\)
⇒ \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{R}{100}\)
⇒ R = 20%.
advertisement

2. Fe-57 decays at the constant rate in such a way that it reduces to 50% in 5568 years. Find the age of an old rod which the iron (Fe) is only 12.5% of the original.
a) 16700
b) 16705
c) 16704
d) 16000
View Answer

Answer: c
Explanation: Let the rate of decay be R% per annum and the age of rod be n years. Let the original amount of iron in the rod be P. Then in 5568 years the amount left is \(\frac{P}{2}\)
⇒ \(\frac{P}{2}\) = P (1 – \(\frac{R}{100})^{5568}\)
⇒ \(\frac{1}{2}\) = (1 – \(\frac{R}{100})^{5568}\)
After n years, the iron left in the rod is 12.5% of P
⇒ \(\frac{P}{8}\) = P (1 – \(\frac{R}{100})^n\)
⇒ \(\frac{1}{8}\) = (1 – \(\frac{R}{100})^n\)
⇒ (\(\frac{1}{2})^3\) = (1 – \(\frac{R}{100})^n\)
⇒ (1 – \(\frac{R}{100})^{16704}\) = (1 – \(\frac{R}{100})^n\)
⇒ n = 5568 × 3 = 16704 years.
Hence the age of the rod is 16707 years.

3. The present population of a village is 10000. If it increases at the rate of 2% per annum, find the population after 2 years.
a) 10404
b) 10004
c) 10402
d) 10400
View Answer

Answer: a
Explanation: Initial population = 10000
⇒ Let after 2 years be P.
⇒ P = 10000 (1 + \(\frac{2}{100})^2\) = 10000 (\(\frac{51}{50})^2\) = 10404.

4. The initial population of a country is 1000000. If the birth rate and the death rate is 10% and 4% respectively, then find the population of the country after 2 years.
a) 1126000
b) 1023600
c) 1123000
d) 1123600
View Answer

Answer: d
Explanation: Initial population = 1000000
Increment in population = 10%
Decrement in population = 4%
Net growth in population = 10-4 = 6%
Population after 2 years = 1000000 (1 + \(\frac{6}{100})^2\) = 1000000 (\(\frac{53}{50})^2\) = 1123600.

5. Two years ago the population of a village was 4000. If the annual increase during the two successive years be at the rate of 2% & 4%, find the present population.
a) 7074
b) 7080
c) 7072
d) 7000
View Answer

Answer: c
Explanation: Present population = 4000 (1 + \(\frac{2}{100}\))(1 + \(\frac{4}{100}\)) = 4000 (\(\frac{51}{50}\))(\(\frac{26}{25}\)) = 7072.
advertisement
advertisement
advertisement

6. The annual rate of growth in population of a certain city is 10%. If its present population is 532400, find the population 3 years ago.
a) 404000
b) 300000
c) 400400
d) 400000
View Answer

Answer: d
Explanation: Population 3 years ago = P (1 + \(\frac{R
}{100})^3\)
⇒ 532400 = P (1 + \(\frac{10}{100})^3\).

7. Vidhya started a business with initial investment of 500000. She incurred a loss of 2% in the first year and in the second year she gained the profit of 10%. Calculate her net profit earned.
a) 39000
b) 38000
c) 41000
d) 40000
View Answer

Answer: a
Explanation: Initial investment = 500000
Profit = 500000 (1 – \(\frac{2}{100}\))(1 + \(\frac{10}{100}\)) = 500000 (\(\frac{49}{50}\))(\(\frac{11}{10}\)) = 539000
⇒ Net profit earned = 500000 – 539000 = 39000.

8. An apartment of two floors is constructed at the cost of Rs. 5000000. It is depreciating at the rate of 20% per annum. Find its value 3 years after construction.
a) 2400000
b) 2460000
c) 2500000
d) 2560000
View Answer

Answer: d
Explanation: V0 = Rs. 5000000
Value after 3 years = V0 (1 – \(\frac{R}{100})^3\) = 5000000 (1 – \(\frac{20}{100})^3\) = 5000000 (\(\frac{4}{5})^3\) = Rs. 2560000.

9. A new two-wheeler costs Rs. 90000. Its price depreciates at the rate of 10% a year during first two years and the rate of 25% a year thereafter. Find the cost of the two-wheeler after 3 years.
a) 55000
b) 546750
c) 50460
d) 540000
View Answer

Answer: b
Explanation: Cost of the vehicle = Rs 90000
Rate of depreciation in the first two years = 10%
Rate of depreciation in the second year = 25%
⇒ Price of the vehicle after 3 years = 90000 (1 – \(\frac{10}{100})^2\) (1 – \(\frac{25}{100}\)) = 90000 (\(\frac{9}{10})^2\)(\(\frac{3}{4}\)) = Rs. 546750.

10. The present price of a cycle is Rs 8000. If its value is decreasing every year by 10% then find the price before 3 years.
a) 10977
b) 10976
c) 10975
d) 10974
View Answer

Answer: d
Explanation: Let the price of the cycle be Rs. P before 3 years. Then its present value is Rs P (1 – \(\frac{10}{100})^3\)
But the present price is Rs. 8000
⇒ 8000 = P (1 – \(\frac{10}{100})^3\)
⇒ 8000 = P (\(\frac{9}{10})^3\)
⇒ P = 10974.
advertisement
advertisement

11. The value of a gadget worth Rs.10000 is depreciating at the rate of 10% per annum. In how many years will its value be reduced to Rs 6561?
a) 5
b) 3
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: Present value = Rs. 10000
Depreciated value = Rs. 6561
Rate of depreciation = 10%
⇒ 6562 = 10000 (1 – \(\frac{10}{100})^n\)
⇒ \(\frac{6562}{10000} = (\frac{9}{10})^n\)
⇒ (\(\frac{9}{10})^n\) = (\(\frac{9}{10})^n\)
⇒ n = 4.

12. The value of a land increases every year at the rate of 8%. If its value at the end of 3 years be Rs 6000000, find its original value at the beginning of these years.
a) 4762994
b) 3762994
c) 3000000
d) 4000000
View Answer

Answer: a
Explanation: R = 8% and n = 3
⇒ 6000000 = P (1 + \(\frac{8}{100})^3\)
⇒ 6000000 = P (\(\frac{27}{25})^3\)
⇒ P = 4762994.

13. Max bought a gadget for Rs. 21000. If the cost of the gadget after 2 years depreciates to Rs. 18162, find the rate of depreciation.
a) 20%
b) 5%
c) 15%
d) 7%
View Answer

Answer: d
Explanation: Let R be the rate of depreciation
⇒ 18162 = 21000 (1 + \(\frac{R}{100})^2\)
⇒ \(\frac{18162}{21000}\) = (1 + \(\frac{R}{100})^2\)
⇒ (0.8648)2 = (1 + \(\frac{R}{100})^2\)
⇒ (0.929) = (1 + \(\frac{R}{100}\))
⇒ R = 7%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice Mathematics Objective Questions and Answers for Class 8, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter