Mathematics Questions and Answers – Rational Numbers Between Two Rational Numbers

«
»

This set of Mathematics Quiz for Class 8 focuses on “Rational Numbers Between Two Rational Numbers”.

1. Which number lies between the numbers \(\frac{1}{4}\) and \(\frac{1}{6}\)?
a) \(\frac{1}{5}\)
b) \(\frac{1}{6}\)
c) \(\frac{1}{3}\)
d) \(\frac{1}{2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The given fractional numbers represents \(\frac{1}{4}\) = 0.25 and \(\frac{1}{6}\) = 0.17
Our options are \(\frac{1}{5}\) = 0.20
\(\frac{1}{6}\) = 0.17
\(\frac{1}{3}\) = 0.33
\(\frac{1}{2}\) = 0.50
The only option between 0.17 and 0.25 is \(\frac{1}{5}\) i.e. 0.20.
advertisement

2. The rational number which is not lying between 6 and 7 is ________
a) \(\frac{36}{7}\)
b) \(\frac{45}{7}\)
c) \(\frac{46}{7}\)
d) \(\frac{13}{2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The only number which is not between 6 and 7 is \(\frac{36}{7}\)
\(\frac{36}{7}\) = 5.14
\(\frac{45}{7}\) = 6.42
\(\frac{46}{7}\) = 6.57
\(\frac{13}{2}\) = 6.5.

3. Between any consecutive two integers, there are always infinite integers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The set of integers is […., -1, 0, 1, ….] there cannot be any integers between two integers.
advertisement
advertisement

4. The maximum number of integers between two consecutive natural numbers is ________
a) zero
b) 2
c) 3
d) infinite
View Answer

Answer: d
Explanation: There can be an infinite number of rational numbers between any two consecutive natural numbers. But there cannot be any integers between two consecutive natural numbers.

5. Which on the following number lies between \(\frac{3}{10}\) and \(\frac{3}{10000}\).
a) \(\frac{3}{1000}\)
b) \(\frac{3}{10000}\)
c) \(\frac{3}{100000}\)
d) \(\frac{3}{1000000}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The given fractional numbers represents \(\frac{3}{10}\) = 0.3 and \(\frac{3}{10000}\) = 0.00003
Our options are in fractions, converting it into decimal form we get,
\(\frac{3}{1000}\) = 0.0003
\(\frac{3}{10000}\) = 0.00003
\(\frac{3}{100000}\) = 0.000003
\(\frac{3}{1000000}\) = 0.0000003.
The only option between 0.3 and 0.00003 is \(\frac{3}{1000}\) i.e. 0.0003.

6. \(\frac{32}{9}\) lies between which pair?
a) \(\frac{6}{5}\) and \(\frac{7}{2}\)
b) \(\frac{3}{2}\) and \(\frac{5}{2}\)
c) \(\frac{7}{2}\) and \(\frac{10}{2}\)
d) \(\frac{7}{2}\) and \(\frac{6}{5}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: When we place the 4 given pairs and the number on the number line we observe that the number \(\frac{32}{9}\) lies between the pair \(\frac{7}{2}\) and \(\frac{10}{2}\), while other options fail to capture the given number between them. Hence the correct pair is \(\frac{7}{2}\) and \(\frac{10}{2}\).
advertisement

7. Which of the following is the greatest number among the given rational numbers?
a) \(\frac{139}{26}\)
b) \(\frac{72}{21}\)
c) \(\frac{99}{36}\)
d) \(\frac{101}{20}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The numbers when placed on the number line, the number which is placed farthest from 0 is the greatest. Here the numbers are, \(\frac{139}{26}\) = 5.34
\(\frac{72}{21}\) = 3.42
\(\frac{99}{36}\) = 2.75
\(\frac{101}{20}\) = 5.05
So, we conclude that the greatest number is \(\frac{139}{26}\) and hence would be placed farthest from 0.
advertisement

8. [….., -1, 0, 1, …….] the given set shows which type of numbers?
a) Rational numbers
b) Integers
c) Natural numbers
d) Whole numbers
View Answer

Answer: b
Explanation: The given set is of integers.
The sets of other numbers are,
Whole number -> [0, 1, 2, 3, 4, ……]
Natural number -> [1, 2, 3, 4, …….]
Rational number -> [……, 0, ……..] This set consists of all numbers on the number line.

9. Pick the smallest number of the following.
a) –\(\frac{139}{26}\)
b) –\(\frac{72}{21}\)
c) –\(\frac{99}{36}\)
d) –\(\frac{101}{20}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The numbers when placed on the number line, the number which is placed nearest from 0 is the smallest. Here the numbers are, –\(\frac{139}{26}\) = -5.34
–\(\frac{72}{21}\) = -3.42
–\(\frac{99}{36}\) = -2.75
–\(\frac{101}{20}\) = -5.05
So, we conclude that the smallest number is –\(\frac{139}{26}\) and hence would be placed smallest from 0. Thing to remember: When the numbers are placed on the left side of the number line, the number farthest from the center is the smallest number. This is due to the negative sign.
advertisement

10. Pick the option which has the ordered pair of BIG and SMALL number.
a) \(\frac{6}{3}\) and \(\frac{7}{3}\)
b) \(\frac{12}{11}\) and \(\frac{11}{12}\)
c) \(\frac{13}{22}\) and \(\frac{33}{11}\)
d) \(\frac{12}{4}\) and \(\frac{13}{5}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Here we have to find the ordered pair of numbers and the order should be big following by small. This condition is only satisfied by one pair of numbers which is \(\frac{12}{4}\) and \(\frac{13}{5}\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice Mathematics Quiz for Class 8, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter