Mathematics Questions and Answers – Quadrilaterals – Sum Angle Property

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quadrilaterals – Sum Angle Property”.

1. What is the general formula to count the sum of all the interior angles of a polygon with ‘n’ number of sides?
a) 180°
b) 360°
c) 90°
d) 720°
View Answer

Answer: a
Explanation: The general formula for the sum total of all the interior angles of any polygon is (n-2)180°. For example: As we know that the sum of all the interior angles of any triangle is 180°.
So, now we can recheck it with the above formula. Sum of interior angles=(n-2)180°
Any triangles have three sides so n=3.
Sum of interior angles=(3-2)180°
Sum of interior angle=180°.
advertisement

2. What is the sum of all the angles in any triangle?
a) 90°
b) 180°
c) 270°
d) 240°
View Answer

Answer: b
Explanation: : As we know that the sum of all the interior angles of any triangle is 180°. Sum of interior angles=(n-2)180°
Any triangles have three sides so n=3.
Sum of interior angles=(3-2)180°
Sum of interior angle=180°.

3. If the angles of a four sided polygon are in the ratio 7:8:9:12, then the angles would be?
a) 70, 80, 90, 100
b) 70, 70, 80, 80
c) 120, 70, 80, 100
d) 70, 80, 90, 120
View Answer

Answer: d
Explanation: Let us assume x to be the common multiple.
Now, the sides of the four sided polygon would be 7x, 8x, 9x and 12x.
The sum total of any four sided polygon is 360°.
Therefore 7x+8x+9x+12x=360
Therefore 36x=360
Therefore x=10°
Therefore the angles are, 7x=70, 8x=80, 9x=90 and 12x=120.
One can recheck their answer by, verifying the total as One can recheck their answer by, verifying the total as 360°.
advertisement
advertisement

4. In a triangle the sides are 4 cm, 5 cm and 4 cm. One of the base angle is 80°. Find the measure of the apex angel.
a) 30°
b) 40°
c) 20°
d) 10°
View Answer

Answer: c
Explanation: One can get the hint that the given triangle is isosceles triangle by observing the length of all the sides. As in an isosceles triangle two sides are of equal length and also the base angles are equal in measure. Let the apex angle for denoted by the variable x.
Therefore 80+80+x=180
Therefore 160+x=180
Therefore x=20.

5. A four sided polygon has all sides equal in length, what would be the angle between two adjacent sides?
a) Exactly 90°
b) 90° or any acute angle
c) 90° or any obtuse angle
d) Can be any angle
View Answer

Answer: a
Explanation: When a four sided polygon has its all sides equal in length it is a square. Any square has it’s angles =90°. Hence the answer would be 90°. Here the other options won’t be accurate. For example if a student selects the option 90° or any acute angle it would be partially correct because in a square the angles are always right angles.
advertisement

6. In a quadrilateral the angles are 40°,120°,10° and x. Find x.
a) 40°
b) 120°
c) 190°
d) 180°
View Answer

Answer: c
Explanation: A quadrilateral is a four sided polygon. Therefore the sum of all the interior angles is 360°.
Therefore 40+120+10+x=360
Therefore 170+x=360
Therefore x=190.

7. What angle is subtended by a semicircle?
a) 360°
b) 300°
c) 180°
d) 90°
View Answer

Answer: c
Explanation: A circle subtends a whole of 360°, this is the measure of one complete rotation over the circumference of the circle. Now, the semicircle would subtend an angle of 180°.
advertisement

8. What would be the measure of all the angles in a scalene triangle?
a) 60°, 60° and 60°
b) 120°, 30° and 30°
c) 90°, 45° and 45°
d) 60°, 30° and 90°
View Answer

Answer: d
Explanation: In a scalene triangle the measure of all the angles and the sides is different. The options other then 60°, 30° and 90° are either equilateral triangles or isosceles triangles.

9. Any right angled triangle must have how may angles in total?
a) Two angles
b) Four angles
c) One angle
d) Three angles
View Answer

Answer: d
Explanation: In any triangle irrespective of any type of triangle it has three angles in total. Here if the question would ask the ‘how many angles other than right angle’ then the answer would be two angles.
advertisement

10. The formula (n-2)180° is the formula for the sum of exterior angle of ‘n’ sided polygons.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula (n-2)180° is the formula for the interior angles of the polygon.
As we know the sum angle property of the square is 360°.
Therefore (n-2)180°
Therefore (4-2)180°
Therefore 360°.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter