Mathematics Questions and Answers – Data Handling – Chance and Probability

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Handling – Chance and Probability”.

1. How many outcomes can be obtained by tossing a coin?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail. Thus, there are 2 outcomes when a coin is tossed.
advertisement

2. How many outcomes can be obtained by tossing 2 coins?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: A coin has two sides i.e. head (H) and tail (T). When a coin is tossed, we can get either head or tail. When 2 coins are tossed, the possible outcomes are HH, HT, TH, TT. Thus, there are 4 outcomes when 2 coins are tossed.

3. How many outcomes can be obtained by tossing 3 coins?
a) 1
b) 2
c) 8
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: A coin has two sides i.e. head (H) and tail (T). When a coin is tossed, we can get either head or tail. When 3 coins are tossed, the possible outcomes are HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT. Thus, there are 8 outcomes when 3 coins are tossed.
advertisement
advertisement

4. How many outcomes can be obtained by rolling a die?
a) 6
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a die is rolled, there are 6 outcomes.

5. How many outcomes can be obtained by rolling 2 dice?
a) 6
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: A dice has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a dice is rolled, there are 6 outcomes. When 2 dice are rolled, possible outcomes are 36 as below:
(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
(2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(3,1) (3,2) (3,3) (3,4) (3,5) (3,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6)
(5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6)
(6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6).
advertisement

6. A bag has 5 balls. One of each color red, blue, green, yellow and pink. What are the possible outcomes of a ball picked from bag?
a) 6
b) 2
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: A bag has 5 balls. One of each color red, blue, green, yellow and pink. When a ball is picked from bag, it can be either of the 5 balls. So possible outcome of picking ball from bag is 5.

7. Which of the below represents possible outcomes when 2 coins are tossed? Here, head is represented by H and tail is represented by T.
a) HH, HT, TH, TT
b) HH, HH, HT, HH
c) HT, TH, TT, TH
d) HH, HH, TT, TT
View Answer

Answer: a
Explanation: A coin has two sides i.e. head (H) and tail (T). When a coin is tossed, we can get either head or tail. When 2 coins are tossed, the possible outcomes are HH, HT, TH, TT. Thus, there are 4 outcomes when 2 coins are tossed.
advertisement

8. How many outcomes are possible when drawing a card from deck of cards?
a) 13
b) 52
c) 26
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K.

9. What are the possible outcomes of spinning below wheel?
mathematics-questions-answers-chance-probability-q9
a) 1
b) 5
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: On spinning the wheel, one of the four sections can be selected. Hence, the number of outcomes of spinning the wheel are 4.
advertisement

10. Which option represents outcome of rolling a die correctly?
a) 1, 2, 3
b) 1, 2, 3, 4, 5, 6
c) 3, 4, 5, 6
d) 1, 3, 4
View Answer

Answer: b
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a die is rolled, there are 6 outcomes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter