Mathematics Questions and Answers – Mensuration – Surface Area of a Cube, Cuboid and Cylinder

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mensuration – Surface Area of a Cube, Cuboid and Cylinder”.

1. Find the surface area of the given cuboid.

a) 44 cm2
b) 22 cm2
c) 40 cm2
d) 88 cm2
View Answer

Answer: d
Explanation: Surface area cuboid = 2(lb + bh + lh) = 2(6 × 4 + 4 × 2 + 2 × 6) = 88 cm2.
advertisement

2. What is the surface area of the given cube?

a) 46 cm2
b) 96 cm2
c) 48 cm2
d) 92 cm2
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface area cube = 6 a2 = 6 (42) = 96 cm2.

3. Find the surface area of the given cylinder.

a) 113.14 cm2
b) 113.16 cm2
c) 112.16 cm2
d) 112.14 cm2
View Answer

Answer: a
Explanation: Curved Surface area of cylinder = 2πrh + 2πr2 = 2πr(r + h) = 2 × \(\frac{22}{7}\) × 2(2 + 7)
= 113.14 cm2.
advertisement
advertisement

4. A gift in the form of cube has to be wrapped with gift paper whose external measures are 15 cm. Find the area of gift paper needed.
a) 1250 cm2
b) 1354 cm2
c) 1350 cm2
d) 1150 cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: Surface area cube = 6 a2 = 6 (152) = 1350 cm2.

5. The internal measurement of a cuboidal room 15m × 6m × 4m.The room has to be painted along with the ceiling. If cost of painting is Rs 17 per m2, Find the total cost to be paid.
a) Rs 4916
b) Rs 3916
c) Rs 6916
d) Rs 5916
View Answer

Answer: d
Explanation: Surface area cuboid = 2(lb + bh + lh) = 2(15 × 6 + 4 × 6 + 4 × 15) = 348 m2
Total cost to be paid = 348 × 17 = Rs 5916.
advertisement

6. A building has 6 cylindrical pillars whose radius is 2m and height is 12m. Each pillar has to be painted and the cost of painting is Rs 22 per meter sq. Find the cost of painting the curved surface area of the 6 pillars.
a) Rs. 3872
b) Rs. 4872
c) Rs. 5872
d) Rs. 2872
View Answer

Answer: a
Explanation: Curved Surface area of cylinder = 2πrh + 2πr2 = 2πr(r + h) = 2 × \(\frac{22}{7}\) × 2(2 + 12)
= 176 m2
The total cost of painting = 176 × 22 = Rs. 3872.

7. Find the side of the cube whose surface area is 384m2.
a) 5 m
b) 6 m
c) 8 m
d) 7 m
View Answer

Answer: c
Explanation: Surface area cube = 6 a2
⇒ 384 = 6 (a2)
⇒ a = 8 m.
advertisement

8. If the surface area of a cuboid is 108 cm2, find the height of the cuboid. The length and breadth the cuboid is 6 and 3 cm respectively.
a) 8 cm
b) 4 cm
c) 2cm
d) 6 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface area cuboid = 2(lb + bh + lh)
⇒ 108 = 2(3 × 6 + h × 6 + h × 3)
⇒ h = 4 cm.

9. The curved surface of the cylinder is 88 cm2. The height of the cylinder is 5 m, what is the radius of the cylinder?
a) 6 cm
b) 4 cm
c) 1 cm
d) 2 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Curved Surface area of cylinder = 2πrh + 2πr2 = 2πr(r + h)
⇒ 88 = 2 × \(\frac{22}{7}\) × 2(2 + h)
⇒ h = 4cm.
advertisement

10. Match the pairs.

A B
1)
a) 96 cm2
2)

b) 132 cm2
3)
c) 28 cm2

a) 1-c, 2-a, 3-b
b) 1-c, 2-a, 3-a
c) 1-c, 2-b, 3-b
d) 1-c, 2-b, 3-a
View Answer

Answer: a
Explanation: Surface area cuboid = 2(lb + bh + lh) = 2(1 × 4 + 4 × 2 + 2 × 1) = 28 cm2
Surface area cube = 6 a2 = 6 (42) = 96 cm2
Curved Surface area of cylinder = 2πrh + 2πr2 = 2πr(r + h) = 2 × \(\frac{22}{7}\) × 3(3 + 4)
= 132 cm2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter