Mathematics Questions and Answers – Data Handling – Life Related Probability

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Handling – Life Related Probability”.

1. When a die is thrown, what is the probability of getting a number greater than 5?
a) \(\frac{1}{8}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{6}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: A die has 6 faces which are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. The only number greater than 5 is 6. The probability of getting a number greater than 5 when a die is rolled is \(\frac{1}{6}\).
advertisement

2. What is the probability of getting product of number greater than 25 when 2 dice are rolled?
a) \(\frac{11}{36}\)
b) \(\frac{1}{36}\)
c) \(\frac{1}{12}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: A die has 6 faces which are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When 2 dice are rolled, the possible outcomes are:
(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
(2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(3,1) (3,2) (3,3) (3,4) (3,5) (3,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6)
(5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6)
(6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6).
The three combinations (5,6), (6,5) and (6,6) on multiplication have value greater than 25. Hence, the probability is \(\frac{1}{12}\).

3. A bag has 5 red, 3 white and 2 black balls. What is the probability of picking a black or red ball from bag?
a) \(\frac{2}{13}\)
b) \(\frac{7}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{2}{15}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A bag has 5 red, 3 white and 2 black balls. Picking a black or red ball means we can pick any of the 7 balls. Thus, the probability of picking a black or red ball is \(\frac{7}{13}\).
advertisement
advertisement

4. What is the probability of getting non-prime number when a die is rolled?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{6}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. 1,4 and 6 are non-prime numbers. Probability of getting non-prime number when a die is rolled is \(\frac{1}{2}\).

5. What is the probability of getting all heads when 4 coins are tossed?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{4}\)
c) \(\frac{1}{8}\)
d) \(\frac{1}{16}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail. There are 16 possibilities when 4 coins are tossed. The probability of getting all heads is \(\frac{1}{16}\).
advertisement

6. A bag has 23 balls; 12 red, 5 blue and 6 green. What is the probability of picking a green ball from bag?
a) \(\frac{12}{23}\)
b) \(\frac{6}{23}\)
c) \(\frac{5}{23}\)
d) \(\frac{1}{23}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A bag has 23 balls; 12 red, 5 blue and 6 green. When a ball is picked from bag, it can be of red, blue or green. So possible outcome of picking green ball from bag is 6. Hence, the probability of picking a green ball from the bag is \(\frac{6}{23}\).

7. A card is picked from well shuffled deck of 52 cards. What is the probability of picking a club card?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{26}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. The probability of picking a club card is \(\frac{1}{4}\).
advertisement

8. What is the probability of drawing a card of value greater than 5 and lesser than 9 from deck of cards?
a) \(\frac{1}{52}\)
b) \(\frac{12}{52}\)
c) \(\frac{13}{52}\)
d) \(\frac{1}{26}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. Card greater in value than 5 and lesser than 9 are 6, 7 and 8 and can belong to heart, spade, club or diamond. Hence, 12 outcomes are possible when drawing a card from deck of cards. Probability of picking a card greater in value than 5 and lesser than 9 from deck of cards is \(\frac{12}{52}\).

9. What is the probability of getting 2 tails and 1 head when 3 coins are tossed?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{3}{8}\)
d) \(\frac{1}{3}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail.
The possible outcome when 3 coins are tossed are HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT. The probability of getting 2 tails and 1 head is \(\frac{3}{8}\)
advertisement

10. What is the probability of picking an ace of hearts card from deck of cards?
a) \(\frac{1}{52}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{13}{52}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. There is one ace of heart card. The probability of picking an ace of heart card from deck of cards is \(\frac{1}{52}\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter