Mathematics Questions and Answers – Data Handling – Equally Likely Outcomes

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Handling – Equally Likely Outcomes”.

1. What is the probability of getting head when a coin is tossed?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail. The likelihood of getting either head or tail is equal. Hence, the probability of getting head when a coin is tossed is \(\frac{1}{2}\).
advertisement

2. If 2 coins are tossed, what is the probability of getting heads on both coins?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail. The likelihood of getting either head or tail is equal. Hence, the probability of getting head when a coin is tossed is \(\frac{1}{2}\). The probability of getting head on both the coins is \(\frac{1}{4}\).

3. If 2 coins are tossed, what is the probability of getting different outcomes on both coins?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail. The likelihood of getting either head or tail is equal. We want to head in one coin and tail in other coin. The four possible outcomes are HH, TH, HT, TT. Hence the probability of getting different outcomes on both coins is \(\frac{1}{2}\).
advertisement
advertisement

4. What is the probability of getting 6 when a die is rolled?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{6}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a die is rolled, there are 6 outcomes possible. Probability of getting 6 when a die is rolled is \(\frac{1}{6}\).

5. What is the probability of getting an even number when a die is rolled?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{6}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a die is rolled, there are 6 outcomes possible. Outcome of getting even number when a die is rolled is 3. Hence, probability of getting even number when a die is rolled is \(\frac{1}{3}\).
advertisement

6. A bag has 6 balls; two of each color red, blue, green. What is the probability of picking a red ball from bag?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{6}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A bag has 6 balls; two of each color red, blue, green. When a ball is picked from bag, it can be of red, blue or green. So possible outcome of picking ball from bag is 3. Hence, the probability of picking a red ball from the bag is \(\frac{1}{3}\).

7. A card is picked from well shuffled deck of 52 cards. What is the probability of picking a red card?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{26}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. Heart and diamond cards are red cards and clubs and spades are black card. Hence, we have 26 red cards and 26 black cards in a deck. The probability of picking a red card is \(\frac{1}{2}\).
advertisement

8. What is the probability of drawing a queen card from deck of cards?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{26}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. Queen card can belong to heart, spade, club or diamond. Hence, 4 outcomes are possible when drawing a queen card from deck of cards. Probability of picking a queen from deck of cards is \(\frac{1}{13}\).

9. A bag of fruits contains apple, orange, lemons and tangerines. What is the probability of picking up an apple?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{3}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: A bag contains four types of fruits apple, orange, lemons and tangerines. The outcome of picking a fruit at random from the bag is picking either of the four fruits. Hence, 4 is the correct answer. Probability of picking an apple from the bag is \(\frac{1}{4}\).
advertisement

10. What is the probability of picking a spade card from deck of cards?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{3}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. The probability of picking a spade card from deck of cards is \(\frac{1}{4}\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter