Mathematics Questions and Answers – Data Handling – Organising Data

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Handling – Organising Data”.

1. What is frequency of object?
a) Frequency gives the number of times that an entry occurs
b) Frequency gives the number of times that an entry occurs per unit time
c) Frequency gives the percentage of times that an entry occurs
d) Frequency gives the fraction of times that an entry occurs
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. Raw unstructured data can be difficult to interpret. If the data is organized and frequency determined it can help obtain meaningful information from it.
advertisement

2. In the below dataset which represents subjects liked by students from class 6, determine the frequency of English subject.
English, Hindi, Hindi, Marathi, Science, English, Science, English, Mathematics, English, English, History, History, Geography, Mathematics
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. English subject appears 5 times in the list. Hindi, History, Mathematics and Science appear 2 times. Marathi and Geography appear only 1 time.

3. Which is the highest consumed beverage from tea, coffee and milk in the list given below?
tea, tea, coffee, milk, tea, milk, tea, coffee, tea, coffee, milk, tea
a) milk
b) coffee
c) tea
d) tea and coffee
View Answer

Answer: c
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. Frequency of tea is 6, frequency of coffee is 3, frequency of milk is 2. Hence, the highest frequency of beverage consumed in the given list if tea.
advertisement
advertisement

4. Below is the list of answers given by students as their favorite pet. Determine the frequency of dog.
dog, cat, fish, turtle, cat, rabbit, turtle, dog, cat, dog, cat, dog, dog, turtle, dog, cat, cow, fish, rabbit, dog, cat, dog, cat, cat, dog, turtle, rabbit, cat, fish, dog, turtle
a) 5
b) 7
c) 8
d) 10
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. In the given list, frequency of dog is 10, cat is 9, turtle is 4 and fish is 3.

5. Below is the list of cities nominated as the favorite city by tourists. Determine the city which has frequency 4.
Mumbai, Delhi, Mumbai, Agra, Agra, Chennai, Bengaluru, Mumbai, Agra, Bengaluru, Chennai, Mumbai, Delhi
a) Mumbai
b) Delhi
c) Agra
d) Bengaluru
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. The frequency of Mumbai is 4, frequency of Agra is 3, frequency of Chennai, Bengaluru and Delhi is 2.
advertisement

6. What is the frequency of dog being the favorite pet based on below frequency distribution table?

Animal Tally Marks
Dog |||| |||
Cat ||
Turtle ||||
Fish |||

a) 4
b) 2
c) 5
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: The frequency distribution table gives the number of times an entry occurs in the form of tally marks. The tally marks are grouped in multiples of 5 for easier counting. As seen from the above table, tally marks for dog is 8 i.e. a group of 5 and 3, their sum is 8.
advertisement

7. Which of the below shows frequency distribution of number of visitors of India, Singapore, Malaysia and Australia?
India, Australia, Singapore, Malaysia, Malaysia, Australia, India, Malaysia, Australia, Singapore, Australia, Australia, Singapore, Singapore, Australia, India, Malaysia, Singapore, Singapore, Malaysia, India
a)

Country Tally Marks
Australia |||| |
India ||||
Malaysia ||||
Singapore |||| |

b)

Country Tally Marks
Australia |||| |||
India ||
Malaysia |||| |
Singapore |||
advertisement

c)

Country Tally Marks
Australia ||||
India |||
Malaysia ||||
Singapore |

d)

Country Tally Marks
Australia |||| ||||
India ||||
Malaysia |||| ||
Singapore ||||
View Answer
Answer: a
Explanation: The frequency distribution table gives the number of times an entry occurs in the form of tally marks. The frequency of Australia is 6, India is 4, Malaysia is 5 and Singapore is 6.

8. Below is the list of colors nominated as the favorite colors by students of class I. Determine the color which has frequency 9.
red, blue, red, yellow, green, yellow, green, yellow, yellow, red, green, red, blue, red, yellow, red, blue, yellow, red, blue, blue, yellow, yellow, green, green
a) red
b) blue
c) green
d) yellow
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. The frequency of red is 7, frequency of blue is 5, frequency of yellow is 9 and green is 5.

9. Below is the list of cities nominated as the favorite city by tourists. Which is the correct frequency distribution diagram for favorite city?
Mumbai, Delhi, Agra, Mumbai, Agra, Agra, Chennai, Mumbai, Agra, Delhi, Delhi, Agra, Chennai, Mumbai, Delhi, Delhi, Agra, Delhi, Agra
a)

City Tally Marks
Mumbai |||
Delhi |||| |
Agra |||| ||||
Chennai |||

b)

City Tally Marks
Mumbai ||||
Delhi |||| |
Agra |||| ||
Chennai ||

c)

City Tally Marks
Mumbai ||||
Delhi |||| ||
Agra ||||
Chennai |

d)

City Tally Marks
Mumbai ||||
Delhi ||||
Agra |||| |||
Chennai ||||
View Answer
Answer: b
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. The frequency of Mumbai is 4, frequency of Agra is 7, Delhi is 6 and Chennai is 2.

10. Below is the inventory of beverages in the store. Which beverage is the highest in quantity in the store?
Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, Fanta, Sprite Fanta, Pepsi, Coca-Cola, Fanta, Coca-Cola, Pepsi, Pepsi, Pepsi, Coca-Cola, Fanta, Pepsi, Sprite
a) Pepsi
b) Fanta
c) Coca-Cola
d) Sprite
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency gives the number of times that an entry occurs. The frequency of Coca-Cola is 4, frequency of Fanta is 5, frequency of Pepsi is 6 and frequency of Sprite is 3. Hence, quantity of Pepsi is the highest in store.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter