Mathematics Questions and Answers – Probability – Random Experiments-1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Probability – Random Experiments-1”.

1. Probability is __________________________
a) Number of outcomes in favour of event
b) Total number of possible outcomes
c) Ratio of number of outcomes in favour to total number of outcomes
d) Ratio of total number of outcomes to number of outcomes in favour
View Answer

Answer: c
Explanation: Probability is chance of an outcome to appear. It is the ratio of number of outcomes in favour to total number of outcomes.
advertisement

2. Probability of getting head on an unbiased coin is ________
a) 1/4
b) 1
c) 0
d) 1/2
View Answer

Answer: d
Explanation: An unbiased coin can have head or tail as outcome i.e. there are two possible outcomes.
So, probability of getting head on an unbiased coin is 1/2.

3. Probability of getting tail on an unbiased coin is ________
a) 1/4
b) 1
c) 0
d) 1/2
View Answer

Answer: d
Explanation: An unbiased coin can have head or tail as outcome i.e. there are two possible outcomes.
So, probability of getting tail on an unbiased coin is 1/2.
advertisement
advertisement

4. Probability of getting an even number on dice is ___________
a) 1
b) 1/2
c) 1/3
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: There are six possible outcomes on dice i.e. 1 to 6.
Even numbers on dice are 2,4,6 i.e. three outcomes in favour of the event.
So, probability of getting an even number on dice is 3/6 = 1/2.

5. Probability of getting an odd number on dice is ___________
a) 1
b) 1/2
c) 1/3
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: There are six possible outcomes on dice i.e. 1 to 6.
Odd numbers on dice are 1,2,3 i.e. three outcomes in favour of the event.
So, probability of getting an odd number on dice is 3/6 = 1/2.
advertisement

6. Probability of getting prime number on dice is ___________
a) 1/2
b) 1/4
c) 1/3
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: There are six possible outcomes on dice i.e. 1 to 6.
Prime numbers on dice are 2,3,5 i.e. three outcomes in favour of the event.
So, probability of getting a prime number on dice is 3/6 = 1/2.

7. Probability of getting composite number on dice is ___________
a) 1/2
b) 1/4
c) 1/3
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: There are six possible outcomes on dice i.e. 1 to 6.
Composite numbers on dice are 4,6 i.e. two outcomes in favour of the event.
So, probability of getting a composite number on dice is 2/6 = 1/3.
advertisement

8. Probability of getting 7 on a dice is ________
a) 1/2
b) 0
c) 1
d) 1/3
View Answer

Answer: b
Explanation: There are six possible outcomes on dice i.e. 1 to 6.
7 does not appear on a dice so probability of getting 7 on a dice is zero.

9. If two coins are tossed simultaneously what are total number of possible outcomes?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: If two coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 4.
{HH, TT, HT, TH}
advertisement

10. If two coins are tossed simultaneously what is the probability of getting exactly one head?
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/4
d) 3/4
View Answer

Answer: a
Explanation: If two coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 4.
{HH, TT, HT, TH} out of which {HT, TH} favour the event.
So, probability of getting exactly one head = 2/4 = 1/2.

11. If two coins are tossed simultaneously what is the probability of getting exactly one tail?
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/4
d) 3/4
View Answer

Answer: a
Explanation: If two coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 4.
{HH, TT, HT, TH} out of which {HT, TH} favour the event.
So, probability of getting exactly one tail = 2/4 = 1/2.

12. If two coins are tossed simultaneously what is the probability of getting at least one head?
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/4
d) 3/4
View Answer

Answer: d
Explanation: If two coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 4.
{HH, TT, HT, TH} out of which {HH, HT, TH} favour the event.
So, probability of getting at least one head = 3/4.

13. If two coins are tossed simultaneously what is the probability of getting at most one head?
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/4
d) 3/4
View Answer

Answer: d
Explanation: If two coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 4.
{HH, TT, HT, TH} out of which {HT, TH, TT} favour the event.
So, probability of getting at most one head = 3/4.

14. If two coins are tossed simultaneously what is the probability of getting all heads?
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/4
d) 3/4
View Answer

Answer: c
Explanation: If two coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 4.
{HH, TT, HT, TH} out of which {HH} favour the event.
So, probability of getting all heads = 1/4.

15. If two coins are tossed simultaneously what is the probability of getting no heads?
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/4
d) 3/4
View Answer

Answer: c
Explanation: If two coins are tossed simultaneously total number of possible outcomes are 4.
{HH, TT, HT, TH} out of which {TT} favour the event.
So, probability of getting no heads = 1/4.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 11.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter