This set of Class 8 Maths Chapter 8 Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Finding Increase and Decrease of Percentage”.

1. The price of bike is Rs. 75000 last year. The price increased by 20% this year. What is the price of bike this year?

a) Rs.50000

b) Rs.60000

c) Rs.80000

d) Rs.90000

View Answer

Explanation: Price of bike last year was Rs. 75000. The price increased by 20%.

Increase in price = \(\frac{20}{100}\)×75000=15000

New price = Old price + Increase in price = 75000 + 15000 = 90000.

2. The price of bike is Rs. 75000 last year. The price decreased by 20% this year. What is the price of bike this year?

a) Rs.50000

b) Rs.60000

c) Rs.80000

d) Rs.90000

View Answer

Explanation: Price of bike last year was Rs. 75000. The price decreased by 20%.

Decrease in price = \(\frac{20}{100}\)×75000=15000

New price = Old price + Decrease in price = 75000 – 15000 = 60000.

3. An item is marked as Rs. 6000. There is a 25% discount on the item. What is the amount of discount received on the item?

a) Rs.6000

b) Rs.1000

c) Rs.1500

d) Rs.2500

View Answer

Explanation: Marked price of item Rs. 6000. Discount of item is 25%.

Discount = \(\frac{25}{100}\)×6000=1500.

4. An item is marked as Rs. 6000. There is a 25% discount on the item. What is the discounted price of item?

a) Rs.6000

b) Rs.4500

c) Rs.1500

d) Rs.2500

View Answer

Explanation: Marked price of item is Rs. 6000. Discount on item is 25%.

Discount = \(\frac{25}{100}\)×6000=1500

Discounted price = Marked price – Discount = 6000 – 1500 = 4500.

5. An item was marked for Rs. 5000 but sold for Rs. 4500. What is the % discount offered on the product?

a) 5

b) 10

c) 15

d) 20

View Answer

Explanation: Marked price of item is Rs. 5000. Discounted price of item is Rs. 4500.

Discount = Marked price – Selling price = 5000 – 4500 = 500

% discount=\(\frac{discount}{marked price}=\frac{500}{5000}\)=10.

6. The list price of shirt is Rs. 2500. There is 30% discount on the item. What is the sell price?

a) Rs.1750

b) Rs.4500

c) Rs.1500

d) Rs.2500

View Answer

Explanation: List price of shirt is Rs. 2500. Discount on item is 30%.

Discount = \(\frac{30}{100}\)×2500=750

Discounted price = Marked price – Discount = 2500 – 750 = 1750.

7. The list price of shirt is Rs. 2500. There is 30% discount on the item. What is the discount offered on the shirt?

a) Rs.1750

b) Rs.4500

c) Rs.1500

d) Rs.750

View Answer

Explanation: List price of shirt is Rs. 2500. Discount on item is 30%.

Discount = \(\frac{30}{100}\)×2500=750.

8. Zayn bought tickets to concert for Rs. 1000. He wants to sell them at a premium of 20%. What is the selling price of tickets?

a) Rs.1750

b) Rs.1200

c) Rs.1500

d) Rs.800

View Answer

Explanation: Buying price of tickets is Rs. 1000. Premium on tickets is 20%

Premium = \(\frac{20}{100}\)×1000=200

Selling price = Buying price + Premium = 1000 + 200 = 1200.

9. Zayn bought tickets to concert for Rs. 2700. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the selling price of tickets?

a) Rs.2295

b) Rs.1200

c) Rs.2700

d) Rs.3105

View Answer

Explanation: Buying price of tickets is Rs. 2700. Discount on tickets is 15%

Discount = \(\frac{15}{100}\)×2700=405

Selling price = Buying price – Discount = 2700 – 405 = 2295.

10. Zayn bought tickets to concert for Rs. 3500. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the discount in Rs.?

a) Rs.1525

b) Rs.350

c) Rs.525

d) Rs.1050

View Answer

Explanation: Buying price of tickets is Rs. 3500. Discount on tickets is 15%

Discount = \(\frac{15}{100}\)×3500=525.

**Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8**.

To practice all chapters and topics of class 8 Mathematics, __ here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers__.

**If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]**

**Related Posts:**

- Practice Class 9 Mathematics MCQs
- Check Class 8 - Mathematics Books
- Practice Class 10 Mathematics MCQs