Mathematics Questions and Answers – Finding Increase and Decrease of Percentage

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Finding Increase and Decrease of Percentage”.

1. The price of bike is Rs. 75000 last year. The price increased by 20% this year. What is the price of bike this year?
a) Rs.50000
b) Rs.60000
c) Rs.80000
d) Rs.90000
View Answer

Answer: d
Explanation: Price of bike last year was Rs. 75000. The price increased by 20%.
Increase in price = \(\frac{20}{100}\)×75000=15000
New price = Old price + Increase in price = 75000 + 15000 = 90000.

2. The price of bike is Rs. 75000 last year. The price decreased by 20% this year. What is the price of bike this year?
a) Rs.50000
b) Rs.60000
c) Rs.80000
d) Rs.90000
View Answer

Answer: b
Explanation: Price of bike last year was Rs. 75000. The price decreased by 20%.
Decrease in price = \(\frac{20}{100}\)×75000=15000
New price = Old price + Decrease in price = 75000 – 15000 = 60000.

3. An item is marked as Rs. 6000. There is a 25% discount on the item. What is the amount of discount received on the item?
a) Rs.6000
b) Rs.1000
c) Rs.1500
d) Rs.2500
View Answer

Answer: c
Explanation: Marked price of item Rs. 6000. Discount of item is 25%.
Discount = \(\frac{25}{100}\)×6000=1500.
advertisement
advertisement
advertisement

4. An item is marked as Rs. 6000. There is a 25% discount on the item. What is the discounted price of item?
a) Rs.6000
b) Rs.4500
c) Rs.1500
d) Rs.2500
View Answer

Answer: b
Explanation: Marked price of item is Rs. 6000. Discount on item is 25%.
Discount = \(\frac{25}{100}\)×6000=1500
Discounted price = Marked price – Discount = 6000 – 1500 = 4500.

5. An item was marked for Rs. 5000 but sold for Rs. 4500. What is the % discount offered on the product?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: b
Explanation: Marked price of item is Rs. 5000. Discounted price of item is Rs. 4500.
Discount = Marked price – Selling price = 5000 – 4500 = 500
% discount=\(\frac{discount}{marked price}=\frac{500}{5000}\)=10.
advertisement

6. The list price of shirt is Rs. 2500. There is 30% discount on the item. What is the sell price?
a) Rs.1750
b) Rs.4500
c) Rs.1500
d) Rs.2500
View Answer

Answer: a
Explanation: List price of shirt is Rs. 2500. Discount on item is 30%.
Discount = \(\frac{30}{100}\)×2500=750
Discounted price = Marked price – Discount = 2500 – 750 = 1750.

7. The list price of shirt is Rs. 2500. There is 30% discount on the item. What is the discount offered on the shirt?
a) Rs.1750
b) Rs.4500
c) Rs.1500
d) Rs.750
View Answer

Answer: d
Explanation: List price of shirt is Rs. 2500. Discount on item is 30%.
Discount = \(\frac{30}{100}\)×2500=750.
advertisement

8. Zayn bought tickets to concert for Rs. 1000. He wants to sell them at a premium of 20%. What is the selling price of tickets?
a) Rs.1750
b) Rs.1200
c) Rs.1500
d) Rs.800
View Answer

Answer: b
Explanation: Buying price of tickets is Rs. 1000. Premium on tickets is 20%
Premium = \(\frac{20}{100}\)×1000=200
Selling price = Buying price + Premium = 1000 + 200 = 1200.

9. Zayn bought tickets to concert for Rs. 2700. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the selling price of tickets?
a) Rs.2295
b) Rs.1200
c) Rs.2700
d) Rs.3105
View Answer

Answer: a
Explanation: Buying price of tickets is Rs. 2700. Discount on tickets is 15%
Discount = \(\frac{15}{100}\)×2700=405
Selling price = Buying price – Discount = 2700 – 405 = 2295.
advertisement

10. Zayn bought tickets to concert for Rs. 3500. He wants to sell them at a discount of 15%. What is the discount in Rs.?
a) Rs.1525
b) Rs.350
c) Rs.525
d) Rs.1050
View Answer

Answer: c
Explanation: Buying price of tickets is Rs. 3500. Discount on tickets is 15%
Discount = \(\frac{15}{100}\)×3500=525.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter