Mathematics Questions and Answers – Data Handling – Outcomes as Events

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Handling – Outcomes as Events”.

1. What is the probability of getting 2 heads and 1 tail when 3 coins are tossed?
a) \(\frac{1}{8}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{3}{8}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: A coin has two sides i.e. head and tail. When a coin is tossed, we can get either head or tail. The likelihood of getting either head or tail is equal. The outcomes are HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT. Hence, the probability of getting 2 heads and 1 tail when 3 coins are tossed is \(\frac{3}{8}\).
advertisement

2. What is the probability of getting a prime number when a die is rolled?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: A die has 6 faces which are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. Out of these 2, 3 and 5 are prime numbers. \(\frac{1}{2}\).

3. A bag has 3 white and 2 black balls. What is the probability of picking a black ball from bag?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{2}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{2}{5}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: A bag has 3 white and 2 black balls. Picking a black ball means any of the 2 black balls can be picked. Thus, the probability of picking a black from 5 balls in the bag is \(\frac{2}{5}\).
advertisement
advertisement

4. What is the probability of getting 4 when a die is rolled?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{6}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a die is rolled, there are 6 outcomes possible. Probability of getting 4 when a die is rolled is \(\frac{1}{6}\).

5. What is the probability of getting an odd number when a die is rolled?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{3}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{6}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A die has 6 faces. The faces are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. When a die is rolled, there are 6 outcomes possible. Outcome of getting odd number when a die is rolled is 3. Hence, probability of getting odd number when a die is rolled is \(\frac{1}{3}\).
advertisement

6. A bag has 7 balls; 2 red, 3 blue and 2 green. What is the probability of picking a red ball from bag?
a) \(\frac{1}{7}\)
b) \(\frac{2}{7}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{6}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: A bag has 7 balls; 2 red, 3 blue and 2 green. When a ball is picked from bag, it can be of red, blue or green. There are 2 red balls. Hence, the probability of picking a red ball from the bag is \(\frac{2}{7}\).

7. A card is picked from well shuffled deck of 52 cards. What is the probability of picking a card of diamond?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{4}\)
c) \(\frac{1}{13}\)
d) \(\frac{1}{26}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. The probability of picking a card of diamond is \(\frac{1}{4}\).
advertisement

8. What is the probability of drawing a king card from deck of cards?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{1}{26}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. King card can belong to heart, spade, club or diamond. Hence, 4 outcomes are possible when drawing a king card from deck of cards. Probability of picking a king from deck of cards is \(\frac{1}{13}\).

9. A bag of fruits contains 2 apples, 3 orange, 4 lemons and 2 tangerines. What is the probability of picking up an apple?
a) \(\frac{1}{2}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{2}{11}\)
d) \(\frac{1}{3}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: A bag contains four types of fruits apple, orange, lemons and tangerines. The outcome of picking a fruit at random from the bag is picking either of the 11 pieces. Hence, 4 is the correct answer. Probability of picking an apple from the bag is \(\frac{2}{11}\).
advertisement

10. What is the probability of picking a face card from deck of cards?
a) \(\frac{16}{52}\)
b) \(\frac{1}{13}\)
c) \(\frac{1}{4}\)
d) \(\frac{13}{52}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Deck of cards contains 52 cards. There are 13 cards of hearts, spades, clubs and diamonds. The 13 cards are A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. There are 16 face cards. The probability of picking a face card from deck of cards is \(\frac{16}{52}\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter