Mathematics Questions and Answers – Multiplication of Algebraic Expressions

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Multiplication of Algebraic Expressions”.

1. Find the value when the given polynomials 3p and (24x + 14y2) are multiplied.
a) 72px + 42y2
b) 72px + 42y2p
c) 72px + 42yp
d) 114py2x
View Answer

Answer: b
Explanation: In the given question, a monomial is multiplied with a binomial.
3p(24x + 14y2) = 3p(24x) + 3p(42y2)
= 72px + 42y2p.
advertisement

2. What is the resultant polynomial obtained when the given polynomials (a3) and (51cb2 + 14abc) are multiplied?
a) 51cb2a3 + 14a4bc
b) 51a3cb + 14a4bc
c) 51cba2 + 14a3bc
d) 51abc + 14a3bc
View Answer

Answer: a
Explanation: In the given question, a monomial is multiplied with a binomial.
a3(51cb2 + 14abc) = 51cb2 (a3) + 14abc(a3)
= 51cb2a3 + 14a4bc.

3. Find the product of the polynomials 82x and (2y + 2x2yz + 5x).
a) 164(xy + x3yz) + 410x
b) 164(xy2 + x3yz) + 410x2
c) 164(xy + x2yz) + 410x2
d) 164(xy + x3yz) + 410x2
View Answer

Answer: d
Explanation: In the given question, a monomial is multiplied with a trinomial.
82x(2y + 2x2yz + 5x) = 82x(2y) + 82x(2x2yz) + 82x(5x)
= 164(xy + x3yz) + 410x2.
advertisement
advertisement

4. Find the product of the polynomials 2pq and (9x + 2yx + 2x).
a) 18pqx + 4pqxy + 4px
b) 22pqx + 4pqxy
c) 18pqx + 4pqxy + 4pq
d) 22pqx + 4pqx
View Answer

Answer: b
Explanation: In the given question, a monomial is multiplied with a trinomial.
2pq(9x + 2yx + 2x) = 2pq(9x) + 2pq(2yx) +2pq(2x)
= 18pqx + 4pqxy + 4pqx
= 22pqx + 4pqxy.

5. What is the value obtained when [a(24b – 12c)] is subtracted from 2b(12a + 8c)?
a) 28ab
b) 48ab + 28bc
c) 28bc
d) -48ab + 28bc
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given question, the terms are operated according to BODMAS Rule.
[2b(12a + 8c) – a(24b – 12c)] = [24ab + 16bc – 24ab + 12ac] = 28bc.
advertisement

6. What is the value obtained when 48x2 – 22z + 13xz is subtracted from 12x(2y – 8x)?
a) 24xy – 13xz + 144x2
b) 24xy + 13xz – 144x2
c) 24xy + 13xz + 144x2
d) 24xy – 13xz – 144x2
View Answer

Answer: d
Explanation: In the given question, the terms are operated according to BODMAS Rule.
[12x(2y – 8x) – (48x2 – 22z + 13xz)] = 24xy – 96x2 – 48x2 + 22z – 13xz = 24xy – 13xz – 144x2.

7. Find the polynomial obtained by adding (90s – 108ps)2q and (22q – 14s)14s.
a) 488qp + 216pqs – 196s2
b) 488qp – 216pqs – 196s2
c) 488qs – 216pqs – 196s2
d) 488qs + 216pqs – 196s2
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given question, the terms are operated according to BODMAS Rule.
(90s – 108ps)2q + (22q – 14s)14s = 180sq – 216pqs + 308qs – 196s2
= 488qs – 216pqs – 196s2.
advertisement

8. What is the resultant polynomial if 12x2y + 22 and (24xy – 2x2)4y are added?
a) 4x2y – 96x2 + 22
b) 108x2y + 4x2 + 22
c) 108x2y + 4x2 – 22
d) 4x2y + 96x2 + 22
View Answer

Answer: d
Explanation: In the given question, the terms are operated according to BODMAS Rule.
12x2y + 22 + (24xy – 2x2)4y = 12x2y – 8 x2y + 96x2 + 22 = 4x2y + 96x2 + 22.

9. Find the result of the addition of the polynomials 12x(4y – 16y2) and (34y – 22) (12y + x2).
a) 48xy – 192xy2 + 408y2 – 34x2y – 264y – 22x2
b) 48xy – 158xy2 + 408y2 – 264y – 22x2
c) 48xy – 192xy2 + 408y2 + 34x2y – 264y – 22x2
d) 48xy + 192xy2 + 408y2 + 34x2y – 264y – 22x2
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given question, the terms are operated according to BODMAS Rule.
12x(4y – 16y2) + (34y – 22) (12y + x2) = 48xy – 192xy2 + 408y2 + 34x2y – 264y – 22x2.
advertisement

10. What is the value attained when (6w2 + 4) (22z – 2) is subtracted from (2z – 3) (4w2 – z)?
a) 124w2z + 85z + 2z2 – 3z
b) 140w2z – 24w2 + 91z – 2z2 – 8
c) 124w2z – 85z + 2z2 – 3z
d) 140w2z – 24w2 – 91z – 2z2 – 8
View Answer

Answer: a
Explanation: In the given question, the terms are operated according to BODMAS Rule.
(6w2 + 4) (22z – 2) – (2z – 3) (4w2 – z) = 132w2z – 12w2 + 88z – 8 – [8w2z – 2z2 – 12w2 + 3z]
= 132w2z – 8w2z – 12w2 + 12w2 + 88z – 3z – 8 + 2z2 = 124w2z + 85z + 2z2 – 3z.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter