Mathematics Questions and Answers – Square Root on Decimals

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Square Root on Decimals”.

1. Find the value of x=\(\sqrt{17.64}\).
a) 4 < x > 5
b) 5 < x > 4
c) 4 > x < 5
d) 3 < x > 4
View Answer

Answer: a
Explanation: We need to find the square root of 17.64 but from our prior knowledge we know that 42=16 & 52=25. From thus we can conclude that the square root would lie between 4 and 5. Hence the correct answer is 4 < x > 5 and the others are inncorret.
advertisement

2. What would be the square of 17.66?
a) 311.8756
b) 311.8576
c) 311.5876
d) 311.5786
View Answer

Answer: a
Explanation: When we calculate the square of 17.66 we get the answer as 311.8756. There are many other ways to find out the square of numbers but those ways fail to find the square on a decimal number. Therefore the correct answer is 311.8756 and the others are incorrect.

3. What would be the square root of \(\sqrt{66.34}\)?
a) 8.144
b) 8.244
c) 8.344
d) 8.544
View Answer

Answer: a
Explanation: We can find the square root of any decimal numbers by division method. Here when we calculate the square root of the number 66.34 we get 8.144 as the answer. So, the correct answer would be 8.144 and the others would be incorrect.
advertisement
advertisement

4. Solve: \(\sqrt{121.123}\) = _______
a) 11.00558
b) 11.00557
c) 11.00556
d) 11.00554
View Answer

Answer: a
Explanation: Here when we calculate the square root of 121.123 we get 11.00558. Therefore the correct answer would we 11.00558 and the others are incorrect.

5. Find a perfect square near to the number 44332.
a) 210
b) 213
c) 214
d) 209
View Answer

Answer: a
Explanation: Here the best way to reach our answer would be ‘option elimination’ i.e. we can try squaring all the options and by observation we can conclude that the answer would be 210.
This is because 2102 = 44100; 2132 = 45369; 2142 = 45796; 2092 = 43681
We can observe that the square of 210 is nearest to the number 44332.
advertisement

6. What is the least number that should be added to 143 to make it a perfect square?
a) 0
b) 1
c) -1
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The perfect square nearest to the number 143 is 122=144, in order to acquire this perfect square we need to add 1 to the number. The correct answer would be 1 and others would be incorrect.

7. What would be the least number that should be subtracted from 629 to obtain a perfect square?
a) -4
b) 2
c) -2
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: The perfect square nearest to the number 629 is 252=625, in order to acquire this perfect square we need to subtract 4 to the number. The correct answer would be 4 and others would be incorrect.
advertisement

8. Which of the following is a perfect square?
a) 11.23
b) 11.00
c) 16.00
d) 16.233
View Answer

Answer: c
Explanation: A perfect square is an integer obtained by multiplying an integer with itself. Here we have mixed options which contains decimals. All the options containing decimals are ruled out and the only correct option we are left with is 16. Therefore the correct answer is 16 and the others are incorrect.

9. ______ is a perfect square.
a) 91
b) 99
c) 121
d) 44
View Answer

Answer: c
Explanation: A perfect square is an integer obtained by multiplying an integer with itself. Here we have mixed options that contain no square numbers. All the options containing no square numbers are ruled out and the only correct option we are left with is 121. Therefore the correct answer is 16 and the others are incorrect.
advertisement

10. 122 is a perfect square.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The given number 122 is not a perfect square, therefore the given statement cannot be true. Therefore the correct answer would be false.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter