Mathematics Questions and Answers – Classification of Polygons

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Polygons”.

1. Which of the following is correct?
a) A polygon is a figure which comprises of straight lines
b) A polygon is a figure which comprises of all types of curves
c) A polygon is a closed figure made up of straight lines
d) A polygon is a figure which comprises of straight lines and curves
View Answer

Answer: c
Explanation: The definition of a polygon states that ‘A simple closed curve made up of only line segments is called a polygon’. The other options which does not state the a polygon is a closed figure and made of straight lines are wrong.
advertisement

2. Which of the following is a triangle?
a) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q2a
b) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q2b
c) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q2c
d) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q2d
View Answer

Answer: a
Explanation: There are four types of figures in the options, here we need to find which of the following is a triangle. The triangle is a polygon which have three sides which also form three angles with each other.

3. Which of the following can be classified as pentagon?
a) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q3a
b) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q3b
c) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q3c
d) mathematics-questions-answers-classification-polygons-q3d
View Answer

Answer: d
Explanation: A polygon which has five sides and five angles is called a pentagon. One can find this by a small trick, a student should learn to break the word. For example, Hexagon: Hexa+Gon . As we know that hexa is six, it would be easy for the students to learn the names of the polygons.
advertisement
advertisement

4. All parallelograms are square.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: All the squares are special cases of parallelogram. This is because parallelogram is a four-sided polygon with opposite sides parallel to each other. Moreover, a square is four-sided closed figure with all angles measuring 90° and all sides equal. So, the given statement is false.

5. If a polygon has its opposite sides equal and parallel to each other and all angles measuring 90°, identify the polygon.
a) Parallelogram
b) Square
c) Rectangle
d) Rhombus
View Answer

Answer: b
Explanation: If a rhombus has it’s opposites sides equal and parallel then it can be square or a rhombus but the question also states that the angle between the sides is 90°. Square is a special type of rhombus which has all the angles as 90°.
advertisement

6. When a square is pushed from one corner keeping the base as it is, which polygon is formed?
a) Square
b) Parallelogram
c) Rhombus
d) Rectangle
View Answer

Answer: c
Explanation: If we select the upper corner of a square and push it the square will bend in the direction of the force so, the vertical edges would tilt in the direction of the force and this would lead to the formation of new polygon named as rhombus.

7. A seven sided figure is called _______
a) hexagon
b) seven sided polygon
c) heptagon
d) decagon
View Answer

Answer: c
Explanation: One can find this by a small trick, a student should learn to break the word. For example, Hexagon: Hexa+Gon. As we know that Hexa is six. Similarly, Seven is known as Hepta. ∴Heptagon.
advertisement

8. A polygon with minimum number of sides is ________
a) triangle
b) line
c) square
d) angle
View Answer

Answer: a
Explanation: A polygon with minimum numbers of sides is a triangle. A single line does not have one side, an angle has two sides, but it is not closed. A triangle has three sides and its closed. Square has four sides and its closed. So, triangle is the polygon with minimum number of sides.

9. A parallelogram each of whose angles measures 90° is ___________
a) square
b) rectangle
c) parallelogram
d) square as well as Rectangle
View Answer

Answer: b
Explanation: If a parallelogram has all it’s angle as 90° then it’s a special case of parallelogram and it can be either square or a rectangle.
advertisement

10. If in a triangle two of it’s angles are 35° and 45° respectively. What is the measure of it’s third angle?
a) 35°
b) 45°
c) 90°
d) 110°
View Answer

Answer: d
Explanation: In a triangle the sum of all angles is 180°. So, now we can calculate the third angle.
Angle 1 + Angle 2 + Angle 3 = 180°
∴ 35° + 45° + Angle 3 = 180°
∴ Angle 3 = 110°.

11. What is the general form of naming a polygon?
a) Polygon
b) Hexagon
c) n-gon (where n represents number of sides in a polygon)
d) Pentagon
View Answer

Answer: c
Explanation: One can find this by a small trick, a student should learn to break the word. For example Hexagon: Hexa+Gon now as we know that hexa is six. Similarly, if a polygon has ‘n’ sides then the polygon would be named as n-gon.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter