Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Optical Fiber Sensors

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Optical Fiber Sensors”.

1. Optical fiber sensors are electrically ____________
a) active
b) passive
c) active as well as passive
d) cannot be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: Optical fiber sensors are electrically passive and consequently immune to electromagnetic disturbances. They are geometrically flexible and corrosion resistant. They can be miniaturized and are most suitable for telemetry applications.
advertisement

2. Optical fibers are not immune to ________
a) electronic disturbances
b) magnetic disturbances
c) ambient light interference
d) electromagnetic disturbances
View Answer

Answer: c
Explanation: Optical fibre sensors are non-electrical and hence are free from electrical interference usually associated with electronically based sensors. Ambient light can interfere. Consequently, the sensor has to be applied in a dark environment or must be optically isolated.

3. Optical fiber sensors are not immune to electromagnetic disturbances.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Optical fiber sensors are electrically passive and consequently immune to electromagnetic disturbances. They are geometrically flexible and corrosion resistant. They can be miniaturized and are most suitable for telemetry applications.
advertisement
advertisement

4. In which of the following optic fiber sensor the fiber is simply used to carry light to and from an external optical device where the sensing takes place?
a) extrinsic fiber optic sensor
b) energized fiber optic sensor
c) all fibers are used to simply carry light to and from the external optical devices
d) intrinsic fiber optic sensor
View Answer

Answer: a
Explanation: In an extrinsic fiber optic sensor fiber is simply used to carry light to and from an external optical device where the sensing takes place. In an intrinsic fiber optic sensor, one or more of the physical properties of the fiber undergo a change.

5. On the bases of application of optic fiber sensor, which of the following is not considered to be the classification of fiber optic sensor?
a) biomedical/photometric sensors
b) physical sensors
c) thermal sensors
d) chemical sensors
View Answer

Answer: c
Explanation: The variations in the returning light are sensed using a photodetector. Such sensors monitor variations either in the amplitude or frequency of the reflected light. Two of the most important physical parameters that can be advantageously measured using fibre optics are temperature and pressure.
advertisement

6. The type of sensor that detects the analyte species directly through their characteristic spectral properties is called _____________
a) chemical sensor
b) thermal sensor
c) light sensor
d) spectroscopic Sensors
View Answer

Answer: d
Explanation: Spectroscopic Sensors is the one that detects the analyte species directly through their characteristic spectral properties. In these sensors, the optical fibre functions only as a light guide, conveying light from the source to the sampling area and from the sample to the detector. Here, the light interacts with the species being sensed.

7. How many coils are required to make LVDT?
a) 4
b) 6
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: Total 3 coils are required in LVDT. One centered coil which is the energizing or primary coil connected to the sine wave oscillator. The other two coils are the secondary coils so connected that their outputs are equal in magnitude but opposite in phase.
advertisement

8. A chemical transduction system is interfaced to the optical fibre at its end. This type of sensor is called?
a) chemical sensor
b) thermal sensor
c) photoelectric sensor
d) light sensor
View Answer

Answer: a
Explanation: In the chemical sensors, a chemical transduction system is interfaced to the optical fibre at its end. In operation, interaction with analyte leads to a change in optical properties of the reagent phase, which is probed and detected through the fibre optic. The optical property measured can be absorbance, reflectance or luminescence.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

advertisement

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter