Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Smart Sensors

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Smart Sensors”.

1. Which of the following is not a fundamental block in recording systems?
a) electrodes and transducers
b) signal conditioner
c) analysis for the output
d) writing system
View Answer

Answer: c
Explanation: Analysis of the output is not a fundamental block on the recording system. First, the signals are collected from the host. Then they are sent for signal conditioning where they are amplified to the desirable range and then the writing system prints the signals.
advertisement

2. In medical recorders, the signal of interest is of the order of _______
a) nanovolts
b) microvolts
c) megavolts
d) volts
View Answer

Answer: b
Explanation: The signals of interest in medical recorders are in the range of micro volts. They are captured by the help of sensitive electrodes and transducers and then amplified to a certain higher level. After the amplification further processing is carried out.

3. In medical devices, the amplifiers that are used for the amplification purpose of the input signal must have ___________
a) low frequency response
b) high frequency response
c) average frequency response
d) frequency response has no role to play in it
View Answer

Answer: a
Explanation: The bioelectric signals in medical science contains components of extremely low frequency. Thus the amplifiers must also have a low frequency response. The response should be down to less than one hertz which is a very frequent requirement.
advertisement
advertisement

4. To achieve the low frequency response for medical applications, the amplifier configuration must contain?
a) higher resistance
b) higher capacitance
c) lower resistance
d) lower capacitance
View Answer

Answer: b
Explanation: To achieve the low frequency response required for medical applications, the amplifier must have large values of coupling capacitance. In all RC-coupled amplifiers, low frequency response is limited by the reluctance of the coupling capacitors. The response should be down to less than one hertz which is a very frequent requirement.

5. Filter that amplifies frequency above a certain value is called?
a) low pass filter
b) high pass filter
c) band pass filter
d) band stop filter
View Answer

Answer: b
Explanation: High pass filter amplifies signal above a certain frequency. Low pass filter amplifies signals below a certain frequency. Band pass filter amplifies frequencies within a certain band. Band stop filter amplifies all the frequencies except those in a certain band.
advertisement

6. ________________ amplifies all the frequencies except those in a certain band.
a) high pass filter
b) low pass filter
c) band pass filter
d) band stop filter
View Answer

Answer: d
Explanation: Band stop filter amplifies all the frequencies except those in a certain band. High pass filter amplifies signal above a certain frequency. Low pass filter amplifies signals below a certain frequency. Band pass filter amplifies frequencies within a certain band.

7. Active filters use opamps in addition to passive components in order to obtain better performance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True. Active filters use opamps in addition to passive components in order to obtain better performance. Operational amplifiers are frequently used as the gain blocks in active filters. Passive components are resistors capacitors and inductors.
advertisement

8. Which of the following component is not a part of the passive filter?
a) resistor
b) operational amplifier
c) capacitor
d) inductor
View Answer

Answer: b
Explanation: Operational amplifier is not a part of passive filters. It is a part of an active filter. Passive components are resistors capacitors and inductors. Active filters use opamps in addition to passive components in order to obtain better performance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

advertisement

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter