Biochemistry Questions and Answers – Pentose Phosphate Pathway of Glucose Oxidation

«
»

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pentose Phosphate Pathway of Glucose Oxidation”.

1. In the pentose phosphate pathway, the major products are ____________
a) Ribulose and NADPH
b) Ribulose and NADH
c) Ribulose and NAD+
d) Ribulose and ATP
View Answer

Answer: a
Explanation: The products formed are pentose, ribulose and NADPH.
advertisement

2. What is the first reaction of the pentose phosphate pathway?
a) Oxidation of glucose 6-phosphate to 6-phosphoglucono-δ-lactone
b) Oxidation of 6-phosphogluconate to ketopentose ribulose 5-phosphate
c) Reduction of 6-phosphoglucono-δ-lactone to glucose 6-phosphate
d) Reduction of ketopentose ribulose 5-phosphate to 6-phosphogluconate
View Answer

Answer: a
Explanation: The first reaction of the pentose phosphate pathway is the oxidation of glucose 6-phosphate to 6-phosphoglucono-δ-lactone by glucose 6-phosphate dehydrogenase.

3. Which of the following statements is correct about oxidative pentose phosphate pathway?
a) It generates NADH
b) It oxidizes NADPH to NADP+
c) The pathway supplies ribose 5-phosphate and NADPH in the quantities the cell requires
d) Glucose 6-phosphatase catalyzes the rate limiting reaction of the pathway
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxidative pentose phosphate pathway supplies ribose 5-phosphate and NADPH in the quantities the cell requires. It reduces NADP+ to NADPH.

4. Which one out of the following enzymes acts in the pentose phosphate pathway?
a) Aldolase
b) Glycogen phosphorylase
c) Pyruvate kinase
d) 6-phosphogluconate dehydrogenase
View Answer

Answer: d
Explanation: The first reaction in pentose phosphate pathway is catalyzed by 6-phosphogluconate dehydrogenase.

5. Oxidation of 3 molecules of glucose by pentose phosphate pathway results in the production of ____________
a) 3 molecules of pentose, 6 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
b) 4 molecules of pentose, 6 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
c) 4 molecules of pentose, 3 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
d) 3 molecules of pentose, 4 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
View Answer

Answer: a
Explanation: Glucose 6-phosphate + 2NADP+ + H2O → ribose 5-phosphate + CO2 + 2NADPH + 2H+.
advertisement

6. What is the main function of the pentose phosphate pathway?
a) Supply NADP+
b) Supply NADH
c) Supply energy
d) Supply pentoses and NADPH
View Answer

Answer: d
Explanation: The main function of pentose phosphate pathway is to supply pentoses to NADPH.

7. Which one of the following statements is correct about the pentose phosphate pathway?
a) It generates 6 moles of CO2 for each mole of glucose consumed
b) It generates 38 mol of ATP per mole of glucose consumed
c) It is a reductive pathway that consumes NADH
d) Present in plants but not in animals
View Answer

Answer: a
Explanation: There is the continued production of NADPH and converting glucose 6-phosphate (in six cycles) to CO2.

8. Which of the following statements is correct about the reductive pentose phosphate pathway?
a) It is not reversible
b) Transketolase transfers 3 carbon units
c) Transaldose transfers 2 carbon units
d) Pentoses can provide glycolytic intermediates
View Answer

Answer: d
Explanation: It is reversible, transketolase transfers 2 carbon units and transaldose transfers 3 carbon units.

9. The use of NADPH generated from pentose phosphate pathway cannot be ____________
a) oxidized in the electron transport chain to provide 38 ATPs
b) Used for the synthesis of fatty acids
c) Used for the macrophageal functions
d) Used for steroid synthesis
View Answer

Answer: a
Explanation: NADPH cannot be oxidized in the electron transport chain to provide 38 ATPs.
advertisement

10. Conversion of xylulose 5-phosphate to ribulose 5-phosphate is catalyzed by ___________
a) Phosphopentose epimerase
b) Transaldolase
c) Transketolase
d) Phosphopentose isomerase
View Answer

Answer: a
Explanation: Conversion of xylulose 5-phosphate to ribulose 5-phosphate is catalyzed by epimerase.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn