Biochemistry Questions and Answers – Membrane Dynamics

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Membrane Dynamics”.

1. Which of the following is not one of the states of lipids?
a) Para crystalline state
b) Liquid ordered state
c) Liquid disordered state
d) Crystalline state
View Answer

Answer: d
Explanation: Para crystalline state, liquid ordered state and liquid disordered state are the states of lipids.

2. Which of the following arrangement based on the increasing order of motion is correct?
a) Uncatalysed transverse motion, transverse diffusion catalyzed by flippase, uncatalysed lateral diffusion
b) Uncatalysed lateral diffusion, uncatalysed transverse motion, transverse diffusion catalyzed by flippase
c) Uncatalysed transverse motion, uncatalysed lateral diffusion, transverse diffusion catalyzed by flippase
d) Transverse diffusion catalyzed by flippase, uncatalysed lateral diffusion, uncatalysed transverse motion
View Answer

Answer: a
Explanation: Uncatalysed transverse motion (slow), transverse diffusion catalyzed by flippase (fast), uncatalysed lateral diffusion (very fast).

3. Movement of phospholipids from side to side is called ____________
a) Facilitated diffusion
b) Lateral diffusion
c) Transverse diffusion
d) Simple diffusion
View Answer

Answer: b
Explanation: In lateral diffusion, movement of phospholipids from side to side.
advertisement
advertisement

4. Movement of phospholipids to opposite sides is called ____________
a) Facilitated diffusion
b) Lateral diffusion
c) Transverse diffusion
d) Simple diffusion
View Answer

Answer: c
Explanation: In transverse diffusion, movement of phospholipids to opposite sides.

5. Trans bilayer diffusion is also called ____________
a) Facilitated diffusion
b) Lateral diffusion
c) Flip flop
d) Simple diffusion
View Answer

Answer: c
Explanation: Trans bilayer diffusion is also called “Flip flop”.

6. Which of the following is an example of heterodimeric protein?
a) Integrin
b) Antibodies
c) Receptor tyrosine kinase
d) G-protein coupled receptor
View Answer

Answer: a
Explanation: Antibodies, receptor tyrosine kinase and G-protein coupled receptor are homodimeric.

7. Which of the following is an example of peripheral membrane protein?
a) Insulin receptor
b) Glycophorin
c) Integrin
d) Glycolipid transfer proteins
View Answer

Answer: d
Explanation: Insulin receptor, glycophorin and integrin are integral membranes.
advertisement

8. Which of the following proteins does not function in cell-cell interaction?
a) Integrin
b) Cadherin
c) N-CAM
d) Cytochrome c
View Answer

Answer: d
Explanation: Integral proteins Integrin, Cadherin, N-CAM and selectin function in cell-cell interaction.

9. Which of the following integral membrane protein is a special class of membrane rafts?
a) Caveolin
b) Integrin
c) Cadherin
d) Selectin
View Answer

Answer: a
Explanation: Caveolin is a special class of membrane rafts.
advertisement

10. Which of the following is one of the family of immunoglobin like proteins that mediate Ca+2?
a) N-CAM
b) Integrin
c) Cadherin
d) Selectin
View Answer

Answer: a
Explanation: N-CAM is one of the family of immunoglobulin like proteins that mediate Ca+2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.