Biochemistry Questions and Answers – From Genes to Genomes-1

«
»

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “From Genes to Genomes-1”.

1. cDNA, a term used in recombinant DNA technology means ____________
a) Competitive DNA
b) Chemical DNA
c) Complex DNA
d) Complementary DNA
View Answer

Answer: d
Explanation: Complementary DNA is also termed as cDNA.
advertisement

2. The process of introduction of foreign DNA into an animal cell is called ____________
a) Transversion
b) Conversion
c) Inversion
d) Transfection
View Answer

Answer: d
Explanation: Transfection is the deliberate inducing of foreign DNA into an animal cell.

3. A segment of DNA that reads from the same forward and backward is called ____________
a) Palindromic DNA
b) Complementary DNA
c) Plasmid DNA
d) Copy DNA
View Answer

Answer: a
Explanation: A palindromic sequence is the same when read from 5’ to 3’ on one strand and 3’ to 5’ on its complementary strand.
advertisement
advertisement

4. Which of the following enzyme is used in PCR?
a) Taq DNA polymerase
b) HRP
c) EcoRI
d) EcoRII
View Answer

Answer: a
Explanation: HRP is an enzyme used in ELISA. EcorI and EcorII are the restriction enzymes.
So only a DNA polymerase is responsible for producing multiple copies of DNA sequence.

5. Which of the following is helpful in distinguishing DNA of one individual from another?
a) PCR
b) Reverse transcriptase
c) cDNA
d) RFLP
View Answer

Answer: d
Explanation: Restriction fragment length polymorphism (RFLP) is helpful in distinguishing one individual from another.
advertisement

6. Which of the following is the correct order of organization of genetic material from largest to smallest?
a) Genome, chromosome, gene, nucleotide
b) Nucleotide, gene, chromosome, genome
c) Gene, nucleotide, chromosome, genome
d) Chromosome, genome, nucleotide, gene
View Answer

Answer: a
Explanation: Group of nucleotides makes up a gene, these genes make up a chromosome and these chromosomes make up to genome.

7. Which of the following codons is not a termination codon for protein synthesis?
a) UUU
b) UAG
c) UAA
d) UGA
View Answer

Answer: a
Explanation: After the ribosome reaches the codon UAG or UAA or UGA on m-RNA strand, protein synthesis is terminated.
advertisement

8. Which of the following are the two methods of screening?
a) Hybridization and PCR
b) ELISA and blotting
c) ELISA and PCR
d) PCR and RFLP
View Answer

Answer: a
Explanation: Hybridization and PCR are the two methods of screening.

9. Short sub-sequence of a cDNA sequence is ____________
a) Expressed sequence tag
b) Sequence tagged site
c) Contig
d) YAC
View Answer

Answer: a
Explanation: Sequence tagged site is a short DNA sequence having single occurrence in genome.
Cotig is a set of overlapping DNA segments that together represent a consensus region of DNA.
YAC is a linear DNA molecule.
advertisement

10. Short DNA sequence having single occurrence in genome is ____________
a) Expressed sequence tag
b) Sequence tagged site
c) Contig
d) YAC
View Answer

Answer: b
Explanation: Expressed sequence tag is a short sub-sequence of a cDNA sequence.
Cotig is a set of overlapping DNA segments that together represent a consensus region of DNA.
YAC is a linear DNA molecule.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter