Biochemistry Questions and Answers – Analysis of Metabolic Control

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analysis of Metabolic Control”.

1. Flux control coefficient measures the ____________
a) Steady state change
b) pH change
c) Temperature change
d) Hormonal change
View Answer

Answer: a
Explanation: Flux control coefficient relatively measures of how much a perturbation affects a system variable flux.

2. What is the relation between elasticity coefficient, flux coefficient and response coefficient?
a) R = C.ε
b) R = Cε
c) R = εC
d) ε = C.R
View Answer

Answer: a
Explanation: R = C.ε, where R=response coefficient, C = flux coefficient and ε=elasticity coefficient.

3. Which of the following is a measure of the effect of an enzyme’s concentration on flux through a multi-enzyme pathway?
a) Response coefficient
b) Elasticity coefficient
c) Flux control coefficient
d) Metabolic control
View Answer

Answer: c
Explanation: Elasticity coefficient is a measure of how responsive the enzyme is to changes in the concentration of a metabolite.
An expression for the experimentally determined change in flux through a pathway in response to a regulatory hormone or second messenger is the response coefficient.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a measure of how responsive the enzyme is to changes in the concentration of a metabolite?
a) Response coefficient
b) Elasticity coefficient
c) Flux control coefficient
d) Metabolic control
View Answer

Answer: b
Explanation: Flux control coefficient is a measure of the effect of an enzyme’s concentration on flux through a multi-enzyme pathway.
An expression for the experimentally determined change in flux through a pathway in response to a regulatory hormone or second messenger is the response coefficient.

5. An expression for the experimentally determined change in flux through a pathway in response to a regulatory hormone or second messenger.
a) Response coefficient
b) Elasticity coefficient
c) Flux control coefficient
d) Metabolic control
View Answer

Answer: a
Explanation: Flux control coefficient is a measure of the effect of an enzyme’s concentration on flux through a multi-enzyme pathway.
Elasticity coefficient is a measure of how responsive the enzyme is to changes in the concentration of a metabolite.

6. Which of the following statements about the control of glycogen synthesis from blood glucose in myocytes is incorrect?
a) Insulin affects three of five steps in this pathway
b) The effects on transport and hexokinase activity increase the flux towards glycogen
c) The change in glycogen synthase activity increases the flux towards glycogen
d) Hexokinase enzyme is involved
View Answer

Answer: c
Explanation: The change in glycogen synthase activity decreases the flux towards glycogen.

7. Some regulated enzymes control the flux through a pathway, this activity is ___________
a) Regulation
b) Control
c) Metabolism
d) Anabolism
View Answer

Answer: b
Explanation: Some regulated enzymes control the flux through a pathway, this activity is control.
advertisement

8. Some regulated enzymes rebalance the level of metabolites in response to the change in flux, this activity is ___________
a) Regulation
b) Control
c) Metabolism
d) Anabolism
View Answer

Answer: a
Explanation: Some regulated enzymes rebalance the level of metabolites in response to the change in flux, this activity is regulation.

9. Metabolic control analysis does not suggest that ___________
a) When the blood glucose level rises, insulin acts in muscle to increase glucose transport into cells by bringing GLUT4 to the plasma membrane
b) When the blood glucose level rises, insulin acts in muscle to induce the synthesis of PFK-1
c) When the blood glucose level rises, insulin acts in muscle to activate glycogen synthase by covalent alteration
d) When the blood glucose level rises, insulin acts in muscle to induce the synthesis of hexokinase
View Answer

Answer: b
Explanation: When the blood glucose level rises, insulin acts in muscle to induce the synthesis of hexokinase.
advertisement

10. Which of the following is the most influential in setting the flux through glycolysis?
a) Hexokinase
b) PFK-1
c) PFK-2
d) Both hexokinase and PFK-1
View Answer

Answer: a
Explanation: The real role of PFK-1 regulation is not to control flux through glycolysis but to mediate metabolite homeostasis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.