Biochemistry Questions and Answers – Nucleotides & Nucleic Acids Basics

«
»

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nucleotides & Nucleic Acids Basics”.

1. Identify the purine base of nucleic acids in the following.
a) Cytosine
b) Thymine
c) Uracil
d) Adenine
View Answer

Answer: d
Explanation: Purines have two rings in their structure, but pyrimidine bases have only one ring. Adenine has two rings in its structure.
advertisement

2. Which of the following are not the components of RNA?
a) Thymine
b) Adenine
c) Guanine
d) Cytosine
View Answer

Answer: a
Explanation: Thymine is present in DNA but not in RNA.

3. Which of the following statements is true?
a) Sugar component of a nucleotide is ribose
b) Sugar component of a nucleotide is deoxyribose
c) The bases in nucleotides are attached to a pentose sugar moiety by a glycosidic linkage
d) The sugar molecule of the nucleotide is in L-configuration
View Answer

Answer: c
Explanation: Sugar component of a nucleotide may be ribose or deoxyribose.

4. What is the composition of nucleoside?
a) a sugar + a phosphate
b) a base + a sugar
c) a base + a phosphate
d) a base + a sugar + phosphate
View Answer

Answer: b
Explanation: A nucleoside is composed of a base and sugar.

5. What is the composition of nucleotide?
a) a sugar + a phosphate
b) a base + a sugar
c) a base + a phosphate
d) a base + a sugar + phosphate
View Answer

Answer: d
Explanation: A nucleotide is composed of a base, a sugar and a phosphate.
advertisement

6. Group of adjacent nucleotides are joined by ____________
a) Phosphodiester bond
b) Peptide bond
c) Ionic bond
d) Covalent bond
View Answer

Answer: a
Explanation: The phosphodiester linkage joins 3’ carbon atom of one sugar molecule and 5’ carbon atom of another carbon atom.

7. The sugar molecule in a nucleotide is ____________
a) Pentose
b) Hexose
c) Tetrose
d) Triose
View Answer

Answer: a
Explanation: Ribose or deoxyribose is a 5 carbon sugar.

8. Which of the following is true about phosphodiester linkage?
a) 5’-phosphate group of one nucleotide unit is joined to the 3’-hydroxyl group of the next nucleotide
b) 3’-phosphate group of one nucleotide unit is joined to the 5’-hydroxyl group of the next nucleotide
c) 5’-phosphate group of one nucleotide unit is joined to the 5’-hydroxyl group of the next nucleotide
d) 3’-phosphate group of one nucleotide unit is joined to the 3’-hydroxyl group of the next nucleotide
View Answer

Answer: a
Explanation: 5’-phosphate group of one nucleotide unit is joined to the 3’-hydroxyl group of the next nucleotide.

9. Which of the following is false about purine and pyrimidine bases?
a) They are hydrophobic and relatively insoluble in water at the near-neutral pH of the cell
b) At acidic or alkaline pH the bases become charged and their solubility in water increases
c) Purines have two rings in their structure, but pyrimidine bases have only one ring
d) At acidic or alkaline pH the bases become charged and their solubility in water decreases
View Answer

Answer: d
Explanation: At acidic or alkaline pH the bases become charged and their solubility in water increases.
advertisement

10. Building blocks of nucleic acids are ____________
a) Nucleotides
b) Nucleosides
c) Amino acids
d) Histones
View Answer

Answer: a
Explanation: Nucleotides are the building blocks of nucleic acids.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn