Biochemistry Questions and Answers – Monosaccharides and Disaccharides

«
»

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Monosaccharides and Disaccharides”.

1. Anthrone method is preferred in the determination of ___________
a) Carbohydrates
b) Proteins
c) Vitamins
d) Fats
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbohydrates are dehydrated with con.H2SO4 to form Furfural, which condenses with anthrone to form a green color.
advertisement

2. Which of the following is an example of epimers?
a) Glucose & Galactose
b) Glucose & Ribose
c) Mannose & Glucose
d) Galactose & Mannose
View Answer

Answer: a
Explanation: Both glucose and galactose have the same chemical formula but the orientation of –OH group on C4 molecule in both the compounds are different.

3. Which of the following has reducing properties?
a) Glucuronic acid
b) Gluconic acid
c) Glucaric acid
d) Mucic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: Glucuronic acid has a free aldehyde group which is responsible for reducing property.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The red precipitate formed when glucose is heated with “Benedict’s reagent” is ___________
a) Cupric hydroxide
b) Cuprous hydroxide
c) Cupric oxide
d) Cuprous oxide
View Answer

Answer: d
Explanation: When reducing sugars are heated in the presence of an alkali and reduce the Cupric compounds present in the Benedict’s reagent to cuprous compounds which get precipitated as insoluble red Cu2O.

5. Fructose and Glucose can be distinguished by ___________
a) Selwinoff’s reagent
b) Benedict’s reagent
c) Fehling’s reagent
d) Barfoed’s reagent
View Answer

Answer: a
Explanation: Selwinoff’s reagent gives positive test for fructose.
Take Biochemistry Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is an example of monosaccharide?
a) Galactose
b) Sucrose
c) Lactose
d) Maltose
View Answer

Answer: a
Explanation: Galactose is a simple sugar that consists of a single polyhydroxy aldehyde.

7. Which of the following is an example of disaccharide?
a) Glucose
b) Fructose
c) Galactose
d) Maltose
View Answer

Answer: d
Explanation: Maltose is a disaccharide with two monosaccharide glucose units.
advertisement

8. In maltose, between which of the following carbons there is a linkage?
a) C1, C2
b) C2, C3
c) C1, C4
d) C2, C4
View Answer

Answer: c
Explanation: Maltose contains two D-glucose residues joined by a glycosidic linkage between C1 of one glucose residue and C4 of the other.

9. Which of the following carbohydrates is a triose?
a) Glucose
b) Ribose
c) Ribulose
d) Glyceraldehyde
View Answer

Answer: d
Explanation: Glyceraldehyde is a triose containing 3 carbons.
advertisement

10. Lactose is a disaccharide of which of the following sugar units?
a) Glucose and fructose
b) Glucose and galactose
c) Glucose and sucrose
d) Glucose and ribose
View Answer

Answer: b
Explanation: Lactose is a disaccharide of glucose and galactose.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.