Biochemistry Questions and Answers – Biosynthesis of Triacylglycerols

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biosynthesis of Triacylglycerols”.

1. Which of the following is not true regarding the synthesis of triacylglycerol in adipose tissue?
a) Phosphatidate is hydrolyzed
b) Glycerol 3-phosphate dehydrogenase plays an important role
c) Glycerol kinase plays an important role
d) It is synthesized from dihydroxyacetone phosphate
View Answer

Answer: c
Explanation: The enzyme glycerol kinase has no role to play in the synthesis of triacylglycerol.

2. Hydrolysis of phosphatidic acid by phosphatidic acid phosphatase yields ___________
a) 1, 2-diacylglycerol
b) 1, 3-diacylglycerol
c) 1, 4-diacylglycerol
d) 1, 5-diacylglycerol
View Answer

Answer: a
Explanation: In the pathway to triacylglycerols, phosphatidic acid is hydrolyzed by phosphatidic acid phosphatase to form a 1, 2-diacylglycerol.

3. In animal tissues, triacylglycerols and glycerophospholipids share two precursors ___________
a) Fatty acyl co-A and L-glycerol 3-phosphate
b) L-glycerol 3-phosphate and L-glycerol 2-phosphate
c) Diacylglycerol 3-phosphate and L-glycerol 3-phosphate
d) L-glycerol 3-phosphate and diacylglycerol 2-phosphate
View Answer

Answer: a
Explanation: In animal tissues, triacylglycerols and glycerophospholipids share two precursors fatty acyl co-A and L-glycerol 3-phosphate.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is more commonly called phosphatidic acid?
a) Diacylglycerol 3-phosphate
b) Fatty acyl co-A
c) L-glycerol 3-phosphate
d) L-glycerol 2-phosphate
View Answer

Answer: a
Explanation: Diacylglycerol 3-phosphate is more commonly called phosphatidic acid or phosphatidate.

5. Where does the triacylglycerol form?
a) Liver
b) Kidneys
c) Adipose tissue
d) Heart
View Answer

Answer: a
Explanation: Triacylglycerol formed in the liver is transported in the blood back to adipose tissue.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. In adipose tissue, glyceroneogenesis couples with ___________
a) Reesterification
b) Esterification
c) Glycolysis
d) Phosphorylation
View Answer

Answer: a
Explanation: In adipose tissue, glyceroneogenesis coupled with reesterification of free fatty acids controls the rate of fatty acid release to the blood.

7. Which of the following class of drugs reduce the levels of fatty acids circulating in the blood?
a) Thiazolidinediones
b) Amphetamines
c) Cathinones
d) Synthetic cannabinoids
View Answer

Answer: a
Explanation: Thiazolidinediones reduce the levels of fatty acids circulating in the blood and increase sensitivity to insulin.
advertisement

8. The higher activity of which of the following enzymes leads to increased synthesis of the precursors of glyceroneogenesis?
a) PEP carboxykinase
b) Acyl transferase
c) Acyl co-A synthase
d) Phosphatidic acid phosphatase
View Answer

Answer: a
Explanation: The higher activity of PEP carboxykinase leads to increased synthesis of the precursors of glyceroneogenesis.

9. Dihydroxyacetone phosphate precursor of glycerol 3-phosphate is derived from ___________
a) Glycerol
b) Triacylglycerol
c) Glycerol 3-phosphate
d) Pyruvate
View Answer

Answer: d
Explanation: Dihydroxyacetone phosphate precursor of glycerol 3-phosphate is derived from pyruvate via glyceroneogenesis.
advertisement

10. Biological steroid derived from cholesterol is ___________
a) Clenbuterol
b) Cortisol
c) Winstrol
d) Dianabol
View Answer

Answer: b
Explanation: Biological steroid derived from cholesterol is cortisol.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.