Biochemistry Questions and Answers – The Role of Mitochondria in Apoptosis and Oxidative Stress

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Role of Mitochondria in Apoptosis and Oxidative Stress”.

1. What is the effect of the excessive rate of apoptosis?
a) Atrophy
b) Sneezing
c) Fever
d) AIDS
View Answer

Answer: a
Explanation: Excessive apoptosis causes atrophy, whereas its deficient amount leads to uncontrolled cell proliferation.

2. What is the rate of apoptosis in average human adult per day?
a) 10 billion cells
b) 30 billion cells
c) 50-70 billion cells
d) 100 billion cells
View Answer

Answer: c
Explanation: The rate of apoptosis in average human adult per day is 50-70 billion cells.

3. Oxidative stress (in humans) is not involved in the development of ____________
a) Cancer
b) Parkinson’s disease
c) Heart failure
d) Kidney failure
View Answer

Answer: d
Explanation: In humans oxidative stress is involved in the development of cancer, parkinson’s disease and heart failure.
advertisement
advertisement

4. Programmed cell death can be termed as ____________
a) Oxidative stress
b) Apoptosis
c) Cell division
d) Cell cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: Programmed cell death can be termed as apoptosis.

5. Which one of the following is true about C4 plants?
a) They minimize rubisco oxygenase activity by fixing CO2 into oxaloacetate
b) They mainly occur in areas of high temperature and light intensity
c) They minimize the rubisco oxygenase activity by fixing CO2 into phosphoenolpyruvic acid
d) C3 plants are more efficient in photosynthesis than C4 plants
View Answer

Answer: a
Explanation: C4 plants are more efficient in photosynthesis than C3 plants.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Which one of the following is true about C3 plants?
a) First stable product is phosphoglyceric acid
b) Photosynthetically more efficient
c) More efficient in CO2 fixation than C4 plants
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The first stable product from C3 plants is phosphoglyceric acid.

7. Which is the first stable product of the dark reaction in C4 plants?
a) Phosphoglyceric acid
b) Oxaloacetic acid
c) Glycolic acid
d) Malic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: The first stable product of the dark reaction in C4 plants is phosphoglyceric acid.
advertisement

8. Which of the following is the distinguishable feature of cyclic photophosphorylation?
a) Phosphorylation only takes place
b) Phosphorylation and photolysis take place
c) Photolysis of water is taking place
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Only phosphorylation takes place in cyclic phosphorylation.

9. The light reaction of photosynthesis takes place in ____________
a) Inner membrane of chloroplast
b) Outer membrane of chloroplast
c) Stroma
d) Matrix
View Answer

Answer: a
Explanation: Inner membrane of chloroplast is the area where the light reaction of photosynthesis takes place.
advertisement

10. Which of the following group of plants contains agranal chloroplast?
a) C3 plants
b) C4 plants
c) C2 plants
d) C1 plants
View Answer

Answer: b
Explanation: C4 plants contains agranal chloroplast.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.