Biochemistry Questions and Answers – Regulation of Oxidative Phosphorylation

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Regulation of Oxidative Phosphorylation”.

1. The regulation of oxidative phosphorylation depends on ____________
a) Magnitude of ion motive force
b) Magnitude of electron motive force
c) Magnitude of proton motive force
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The regulation of oxidative phosphorylation depends on the magnitude of proton motive force.

2. What is the rate of electron transfer when proton motive force is high?
a) Faster
b) Slower
c) Moderate
d) None
View Answer

Answer: b
Explanation: When proton motive force is high, rate of electron transfer is slower.

3. The magnitude of proton motive force depends on ____________
a) Energy charge of cell
b) Permeability of membrane
c) Number of ribosomes in cell
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnitude of proton motive force depends on energy charge of cell.
advertisement
advertisement

4. Where does oxidative phosphorylation take place?
a) Ribosomes
b) Nucleus
c) Mitochondria
d) Cell membrane
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxidative phosphorylation takes place in mitochondria.

5. In metabolism, NAD is involved in ____________
a) Spontaneous reaction
b) Elimination reaction
c) Redox reactions
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: NAD is involved in redox reactions.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. NADP is a cofactor used in ____________
a) Catabolic reactions
b) Anabolic reactions
c) Elimination reaction
d) Redox reactions
View Answer

Answer: b
Explanation: NADP is a cofactor used in anabolic reactions.

7. What is the proportion of ATP produced by oxidative phosphorylation?
a) 60%
b) 70%
c) 80%
d) 90%
View Answer

Answer: a
Explanation: About 60% of ATP produced by oxidative phosphorylation.
advertisement

8. NADP+ in its reduced form is ____________
a) NAD
b) NADH
c) NADPH
d) DPH
View Answer

Answer: c
Explanation: NADPH is the reduced form of NADP+.

9. Products of glucose oxidation essential for oxidative phosphorylation are ____________
a) Pyruvate
b) Acetyl co-A
c) NADPH and ATP
d) NADH and FADH2
View Answer

Answer: d
Explanation: The end products of Krebs cycle are CO2, NADH, FADH2, ATP and water.
The reactants of oxidative phosphorylation are NADH, FADH2, O2, ADP and P.
advertisement

10. Which effects the increased levels of hydrogen ions in the inter-membrane space of the mitochondria?
a) Increase ATP production
b) Decreased levels of oxidative phosphorylation
c) Increased levels of water in inter-membrane space
d) Decreased levels of chemiosmosis
View Answer

Answer: a
Explanation: There is an increased ATP production if the levels of hydrogen ions increase in the inter-membrane space of the mitochondria.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.