Biochemistry Questions and Answers – From Genomes to Proteasomes

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “From Genomes to Proteasomes”.

1. The study of the full complement of proteins expressed by a genome is called __________
a) Proteome
b) Proteomics
c) Genomics
d) Protein formation
View Answer

Answer: b
Explanation: The full complement of proteins expressed by a genome is called proteome and the study of it is called proteomics.

2. The effects of protein on an entire organism is described in __________
a) Phenotypic function
b) Cellular function
c) Molecular function
d) Structural genomics
View Answer

Answer: a
Explanation: Cellular function, it describes about the network of interactions engaged in by protein at cellular level.
Molecular function, it describes the precise biochemical activity of a protein.
Structural genomics, it includes sequencing of genomic DNA.

3. The network of interactions engaged in by protein at cellular level is described in __________
a) Phenotypic function
b) Cellular function
c) Molecular function
d) Structural genomics
View Answer

Answer: b
Explanation: Molecular function, it describes the precise biochemical activity of a protein.
Structural genomics, it includes sequencing of genomic DNA.
Phenotypic function, it describes the effects of protein on an entire organism.
advertisement
advertisement

4. The precise biochemical activity of a protein is described in __________
a) Phenotypic function
b) Cellular function
c) Molecular function
d) Structural genomics
View Answer

Answer: c
Explanation: Structural genomics, it includes sequencing of genomic DNA.
Phenotypic function, it describes the effects of protein on an entire organism.
Cellular function, it describes about the network of interactions engaged in by protein at cellular level.

5. Sequencing of genomic DNA is included in __________
a) Phenotypic function
b) Cellular function
c) Molecular function
d) Structural genomics
View Answer

Answer: d
Explanation: Phenotypic function, it describes the effects of protein on an entire organism.
Cellular function, it describes about the network of interactions engaged in by protein at cellular level.
Molecular function, it describes the precise biochemical activity of a protein.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What is the goal of structural proteomics project?
a) To crystallize and determine the structure of as many proteins as possible, in many cases with little or no existing information about protein function
b) To identify and sequence of all the genes present in the human body
c) To introduce new genes to human beings
d) To remove disease causing genes from humans
View Answer

Answer: a
Explanation: Options b, c, d comes under the goals of human genomic project.

7. Conserved gene order can be termed as __________
a) Ortholog
b) Synteny
c) Paralog
d) Microarray
View Answer

Answer: b
Explanation: Genes of different species but possessing a clear sequence and functional relationship to each other are orthologs.
Genes of same species, similarly related to each other are paralogs.
Collections of microscopic DNA spots attached to solid surface are DNA microarrays.
advertisement

8. Genes of different species but possessing a clear sequence and functional relationship to each other are __________
a) Ortholog
b) Synteny
c) Paralog
d) Microarray
View Answer

Answer: a
Explanation: Collections of microscopic DNA spots attached to solid surface are DNA microarrays.
Genes of same species, similarly related to each other are paralogs.
Synteny is a conserved gene order.

9. Genes of same species, similarly related to each other are __________
a) Ortholog
b) Synteny
c) Paralog
d) Microarray
View Answer

Answer: c
Explanation: Genes of different species but possessing a clear sequence and functional relationship to each other are orthologs.
Synteny is a conserved gene order.
Collections of microscopic DNA spots attached to solid surface are DNA microarrays.
advertisement

10. Collection of microscopic DNA spots attached to the solid surface are __________
a) Ortholog
b) Synteny
c) Paralog
d) Microarray
View Answer

Answer: d
Explanation: Genes of different species but possessing a clear sequence and functional relationship to each other are orthologs. Genes of same species, similarly related to each other are paralogs. Synteny is a conserved gene order.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.