Biochemistry Questions and Answers – Mitochondrial Genes: Their Origin and the Effects of Mutations

«
»

This set of Biochemistry Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Mitochondrial Genes: Their Origin and the Effects of Mutations”.

1. How many human mitochondrial proteins are encoded in the mitochondrial genome and synthesized within mitochondria?
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
View Answer

Answer: c
Explanation: 13 human mitochondrial proteins are encoded in the mitochondrial genome and synthesized within mitochondria.
advertisement

2. How many mitochondrial proteins are encoded in nuclear genes and imported into mitochondria after their synthesis?
a) 600
b) 700
c) 800
d) 900
View Answer

Answer: d
Explanation: About 900 different mitochondrial proteins are encoded in nuclear genes and imported into mitochondria after their synthesis.

3. Mitochondrial DNA is a
a) Simple, single stranded linear DNA molecule
b) Simple, single stranded circular DNA molecule
c) Simple, double stranded linear DNA molecule
d) Simple, double stranded circular DNA molecule
View Answer

Answer: d
Explanation: Mitochondrial DNA (mt DNA) is a simple, double stranded circular DNA molecule.

4. Oxysomes or F0 – F1 particles occur on
a) Inner mitochondrial membrane
b) Chloroplast surface
c) Mitochondrial surface
d) Thylakoids
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxysomes which are also called as F0 – F1 particles are present on the surface of the folded inner mitochondrial membrane.

5. More than what proportion of mitochondrial proteins are coded by nuclear DNA?
a) 95%
b) 50%
c) 10%
d) 40%
View Answer

Answer: a
Explanation: More than 95% of mitochondrial proteins are coded by nuclear DNA.
advertisement

6. The size of human mitochondrial DNA is
a) 16kb
b) 200kb
c) 2500kb
d) 100kb
View Answer

Answer: a
Explanation: The size of human mitochondrial DNA is 16kb.

7. The size of plant mitochondrial DNA is
a) 16kb
b) 200-2500kb
c) 100- 2550kb
d) 100-2500kb
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of plant mitochondrial DNA is in the range 200-2500kb.

8. Typically how many copies of DNA is/are there in each mitochondrion?
a) 1
b) 11
c) 10
d) 12
View Answer

Answer: c
Explanation: Typically 2-10 copies of DNA are there in each mitochondrion.

9. Mitochondrial DNA is one of the best marker tools for population biologists and evolutionary biologists because
a) Absence of genetic recombination in mt-DNA
b) Mitochondrial genes are specific to mt-DNA
c) It can be easily isolated
d)It undergoes spontaneous mutation
View Answer

Answer: a
Explanation: Mitochondrial DNA is one of the best marker tools for population biologists and evolutionary biologists because of the absence of genetic recombination in mt-DNA.

10. The mechanism of action of cyanide, a mitochondrial toxin, is by inhibiting
a) ATP synthase
b) Succinate dehydrogenase
c) Cytochrome c oxidase
d) NADH dehydrogenase
View Answer

Answer: c
Explanation: Cyanide inhibits cytochrome c oxidase.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn