Biochemistry Questions and Answers – Biosynthesis of Fatty Acids and Eicosanoids

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biosynthesis of Fatty Acids and Eicosanoids”.

1. Conversion of acetyl co-A to malonyl co-A requires which of the following?
a) NADPH
b) H2O
c) Folic acid
d) Biotin
View Answer

Answer: d
Explanation: Transcarboxylase transfers activated CO2 from biotin to acetyl co-A producing malonyl co-A.

2. The prosthetic group of acyl carrier protein is ___________
a) 4’-phosphopantetheine
b) 3’-phosphopantetheine
c) 2’-phosphopantetheine
d) 1’-phosphopantetheine
View Answer

Answer: a
Explanation: Acyl protein carrier (ACP) is a small protein containing the prosthetic group 4’-phosphopantetheine.

3. Which of the following carries acyl groups in thio-ester linkage?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) Enoyl-ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase
View Answer

Answer: a
Explanation: Acetyl co-A ACP transacetylase transfers acyl group from co-A to cys residue of KS.
β-ketoacyl ACP synthase condenses acyl and malonyl groups.
Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.
advertisement
advertisement

4. Which of the following transfers acyl group from co-A to cys residue of KS?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) Enoyl-ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase
View Answer

Answer: b
Explanation: β-ketoacyl ACP synthase condenses acyl and malonyl groups.
Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.
Acyl carrier protein carries acyl groups in thio-ester linkage.

5. Which of the following condenses acyl and malonyl groups?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) β-ketoacyl ACP synthase
d) Malonyl co-A ACP transferase
View Answer

Answer: c
Explanation: Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.
Acyl carrier protein carries acyl groups in thio-ester linkage.
Acetyl co-A ACP transacetylase transfers acyl group from co-A to cys residue of KS.

6. Which of the following transfers malonyl group from co-A to ACP?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) Enoyl-ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase
View Answer

Answer: d
Explanation: Acyl carrier protein carries acyl groups in thio-ester linkage.
Acetyl co-A ACP transacetylase transfers acyl group from co-A to cys residue of KS.
β-ketoacyl ACP synthase condenses acyl and malonyl groups.

7. Which of the following reduces β-keto group to β-hydroxyl group?
a) β-ketoacyl ACP reductase
b) β-hydroxyacyl ACP dehydratase
c) Enoyl ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase
View Answer

Answer: a
Explanation: β-hydroxyacyl ACP dehydratase removes H2O from β-hydroxyl ACP, creating double bond.
Enoyl ACP reductase reduces double bond, forming saturated acyl ACP.
Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.
advertisement

8. Which of the following removes H2O from β-hydroxyl ACP, creating double bond?
a) β-ketoacyl ACP reductase
b) β-hydroxyacyl ACP dehydratase
c) Enoyl ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase
View Answer

Answer: b
Explanation: Enoyl ACP reductase reduces double bond, forming saturated acyl ACP.
Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.
β-Ketoacyl ACP reductase reduces β-keto group to β-hydroxyl group.

9. Which of the following reduces double bond, forming saturated acyl ACP?
a) β-ketoacyl ACP reductase
b) β-hydroxyacyl ACP dehydratase
c) Enoyl ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase
View Answer

Answer: c
Explanation: Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.
β-Ketoacyl ACP reductase reduces β-keto group to β-hydroxyl group.
β-Hydroxyacyl ACP dehydratase removes H2O from β-hydroxyl ACP, creating a double bond.
advertisement

10. Which of the following converts PGH2 to thromboxane A2?
a) Enoyl-ACP reductase
b) β-ketoacyl ACP reductase
c) Cyclooxygenase
d) Thromboxane synthase
View Answer

Answer: d
Explanation: Thromboxane synthase present in blood platelets converts PGH2 to thromboxane A2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.