Biochemistry Questions and Answers – Multivalent Scaffold Proteins and Membrane Rafts

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Multivalent Scaffold Proteins and Membrane Rafts”.

1. The specificity of signaling pathways does not include ___________
a) Migration of signal proteins into membrane rafts
b) Assembly of large multiprotein complexes
c) Phosphorylation of target proteins at Ser, Thr/Tyr residues
d) Flippase-catalyzed movement of phospholipids from the inner to the outer leaflet
View Answer

Answer: d
Explanation: The specificity of signaling pathways does not include flippase-catalyzed movement of phospholipids from the inner to the outer leaflet.

2. Which of the following directly phosphorylate tyrosines to start a kinase protein enzymatic cascade?
a) Receptor tyrosine kinase
b) Receptor guanylyl cyclases
c) Receptor serine kinase
d) Receptor threonine kinase
View Answer

Answer: a
Explanation: Only receptor tyrosine kinase directly phosphorylates tyrosine to start a kinase protein enzymatic cascade.

3. PTB domains bind to ___________
a) Phosphorylated tyrosine
b) Phosphoryated threonine
c) Phosphorylated serine
d) Phosphorylated cysteine
View Answer

Answer: a
Explanation: Phosphotyrosine binding domain binds to phosphotyrosine.
advertisement
advertisement

4. Scaffold protein in insulin signal transduction ___________
a) KSR
b) IRS-1
c) MEKK1
d) AKAP
View Answer

Answer: b
Explanation: IRS-1 is an adapter protein in insulin that codes for IRS1 gene.

5. Which of the following is involved in extrinsic cell death pathway?
a) Heterotrimeric G protein complex
b) TRADD
c) IRS-1
d) Protein-kinase A
View Answer

Answer: b
Explanation: TRADD, tumor necrosis factor receptor type 1-associated death domain protein is involved in extrinsic cell death pathway.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Which of the following converts GTP to cGMP to start its enzymatic cascade?
a) Receptor guanylyl cyclase
b) Receptor adenylyl cyclase
c) Calmodulin
d) Protein kinase-A
View Answer

Answer: a
Explanation: Receptor adenylyl cyclase converts ATP to cAMP.

7. Which of the following are stimulated to become membrane associated upon binding of insulin to the insulin receptor?
a) PH-domain
b) PTB
c) SH3
d) SH2
View Answer

Answer: a
Explanation: PH domain is stimulated to become membrane associated upon binding of insulin to the insulin receptor.
advertisement

8. Which of the following is involved in phospho-tyrosine binding?
a) SH2
b) SH3
c) PTB
d) PH
View Answer

Answer: a
Explanation: SH3 is involved in proline rich motif binding.

9. Which of the following is involved in proline rich motif binding?
a) SH2
b) SH3
c) PTB
d) PH
View Answer

Answer: b
Explanation: SH2 is involved in phospho-tyrosine binding.
advertisement

10. Which of the following is not a downstream component?
a) Ras
b) MEK
c) ERK
d) PIP3
View Answer

Answer: d
Explanation: Ras, MEK and ERK are the downstream components.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.