Biochemistry Questions and Answers – Solute Transport across Membranes

«
»

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solute Transport across Membranes”.

1. Erythrocyte glucose transporter is an example of
a) Ion driven active transport
b) Facilitated diffusion
c) Active transport
d) Simple diffusion
View Answer

Answer: b
Explanation: Transportation is facilitated by carrier proteins.
advertisement

2. Which out of the following is not a mediated transport?
a) Facilitated diffusion
b) Primary active transport
c) Secondary active transport
d) Simple diffusion
View Answer

Answer: d
Explanation: Simple diffusion is not a mediated transport.

3. Na+ glucose transporter is an example of
a) Symport
b) Antiport
c) Facilitated diffusion
d) ATP driven active transport
View Answer

Answer: a
Explanation: Substrates are moved in the same direction across the membrane.

4. Which of the following is energy independent?
a) Active transport
b) Primary active transport
c) Secondary active transport
d) Passive transport
View Answer

Answer: d
Explanation: Active transport is ATP dependent.

5. Semipermeable membrane allows
a) Solute to pass
b) Solution to pass
c) Solvent to pass
d) Proteins to pass
View Answer

Answer: c
Explanation: Semipermeable membrane allows solvent to pass.
advertisement

6. When does saturation occur?
a) When molecules are moved by the use of vesicles
b) When the energy from a high-energy bond is required to move molecules
c) When a group of carrier proteins is operating at its maximum rate
d) When a carrier molecule has the ability to transport only one molecule or a group of closely related molecules
View Answer

Answer: c
Explanation: When a group of carrier proteins is operating at its maximum rate saturation occurs.

7. In which of the following means of transport a cell expels large molecules out of it?
a) Phagocytosis
b) Exocytosis
c) Endocytosis
d) Diffusion
View Answer

Answer: b
Explanation: In exocytosis, a cell expels large molecules out of it.

8. HCO3 – Cl transporter is an example of
a) Uniport
b) Antiport
c) Symport
d) Facilitated diffusion
View Answer

Answer: b
Explanation: Substrates are moved in the opposite direction.

9. Which of the following transports only one kind of substrate?
a) Uniport carriers
b) Symport carriers
c) Antiport carriers
d) Membrane proteins
View Answer

Answer: a
Explanation: Symport carriers move two or more substrates in the same direction across the membrane.
Antiport carriers move substrates in the opposite direction.

10. Which of the following induces conformational change in protein?
a) Uniport
b) Symport
c) Antiport
d) Facilitated diffusion
View Answer

Answer: d
Explanation: Facilitated diffusion induces conformational change in protein.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn