Biochemistry Questions and Answers – Signaling in Microorganisms and Plants

This set of Biochemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Signaling in Microorganisms and Plants”.

1. Which of the following statements about Arabidopsis is not true?
a) In Arabidopsis, CTR-1 Ser/Thr protein kinase is activated by ethylene
b) Activation of MAPK cascade
c) EINI activation
d) Synthesis of ERF1 transcription factor
View Answer

Answer: a
Explanation: In Arabidopsis, CTR-1 Ser/Thr protein kinase is inactivated by ethylene.

2. The 2-component system drives bacterial chemotaxis by coupling autophosphoryaltion of which receptor to phosphorylation of respective regulatory protein?
a) His kinase
b) Adenylyl cyclase
c) Guanylyl cyclase
d) None
View Answer

Answer: a
Explanation: The 2-component system drives bacterial chemotaxis by coupling auto-phosphorylation of his kinase to phosphorylation of the respective regulatory protein.

3. Bacteria do not have which of the following receptors?
a) Adhesion receptors
b) Nuclear steroid receptors
c) Membrane proteins
d) GPCR
View Answer

Answer: b
Explanation: Bacteria/plants do not have nuclear steroid receptors.
advertisement
advertisement

4. A factor involved in regulating the fate of stem cells in plant development is _________
a) Adrenaline
b) Epinephrine
c) Thyroid stimulating hormone
d) CLV1
View Answer

Answer: d
Explanation: Adrenaline, epinephrine and thyroid stimulating hormones are animal hormones.

5. The peptide trigger for the self-incompatibility response that prevents self-pollination is _________
a) Salicylic acid
b) Jasmonates
c) Brassinosteroids
d) Plant peptide hormones
View Answer

Answer: c
Explanation: Brassinosteroids prevents self-pollination.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Autophosphorylation is done on _________
a) His residues
b) Ser/Thr residues
c) Cys residues
d) Lys residues
View Answer

Answer: b
Explanation: Autophosphorylation is done on Ser/Thr residues.

7. In Arabidopsis flg22 binds to _________
a) FLS2
b) LPS
c) BAK1
d) MAPK
View Answer

Answer: a
Explanation: flg22 present in plants binds to FLS2.
advertisement

8. Transcription factor in plants is _________
a) Serine
b) Threonine
c) WRKY22/29
d) Leucine
View Answer

Answer: c
Explanation: Serine, threonine and leucine are amino acids.

9. Negative regulator of ethylene response is _________
a) LPS
b) CTR1
c) BAK1
d) MAPK
View Answer

Answer: b
Explanation: CTR1 is the negative regulator of ethylene response.
advertisement

10. ERF1is a _________
a) Translation terminating factor
b) Positive regulator
c) Translation promoting factor
d) Enzyme inhibitor
View Answer

Answer: a
Explanation: ERF1 is a eukaryotic translation terminating factor.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biochemistry.

To practice all areas of Biochemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.